algo de nubes
  • Màx: 15.59°
  • Mín: 7.61°
15°

Set municipis queden sense corrent per l'incendi d'una subestació de Gesa

El foc s'hauria produït per un error tècnic al dipòsit d'oli de l'aparell de refrigeració

103620
Les flames es propagaren quan eren les 10.40 hores del matí. Fotos: MIITCHELS / J.TORRES.

Usuaris de Gesa dels municipis de Palma, Andratx, Calvià, Esporles, Banyalbufar, Estellencs i Puigpunyent quedaren ahir sense corrent a causa d'un incendi produït a la subestació que la companyia energètica té a Valldurgent, al quilòmetre set de la carretera que va de Calvià a Puigpunyent. La fallida elèctrica es registrà a les 10.40 del matí, moment en què les flames es començaren a propagar. Tot sembla indicar que la causa fou un error tècnic del transformador, segons assenyalaren fonts de Gesa. A l'hora de tancar l'edició d'aquest diari, la hipòtesi amb més força era la que assegurava que el foc hauria començat al dipòsit d'oli de l'aparell de refrigeració que portava incorporat l'esmentat transformador. De tota manera, el subministrament elèctric es tallà com a mesura «preventiva», per facilitar la feina i garantir la seguretat dels bombers que treballaven en les tasques d'extinció.

La companyia no facilità xifres sobre el nombre d'usuaris que es veieren afectats pel tall de corrent. Fonts de Gesa es limitaren a dir que la pana afectà de manera total els municipis d'Andratx, Calvià, Estellencs i Banyalbufar. Esporles només se'n veié perjudicat de manera parcial. En el cas de Palma fou un seixanta per cent dels usuaris. Les barriades de Palma que patiren el tall del subministrament elèctric foren el Fortí, els Hostalets, el Camp Redó, el centre històric i els polígons industrials. L'incendi quedà controlat a les quatre del capvespre. Mentrestant, la connexió elèctrica s'anà restablint progressivament als diferents punts de la xarxa. Primer fou a Palma, a les 12 del migdia. Els darrers llocs on es restablí el servei de corrent, a les cinc del capvespre, foren algunes zones dels municipis de Calvià i Andratx. L'aparell incendiat, de la marca ABB, fou instal·lat el 2005. Es tracta del transformador més nou dels quatre que actualment estan en funcionament a l'esmentada subestació.

«Fa uns mesos que un transformador de la mateixa marca i model ja s'incendià en una subestació de Madrid. Per això els tècnics es pensen que aquests tipus d'aparell poden tenir un problema de fabricació», asseguraren les mateixes fonts de la companyia energètica. D'aquesta manera quedava descartada la hipòtesi segons la qual el foc s'hauria pogut originar per una sobrecàrrega en la demanda elèctrica Els 50.000 litres d'oli que contenia el refrigerador provocaren que les flames arribassin a gran altura i que fossin visibles des de molt enfora.

Tan bon punt es tengué coneixement de l'incendi es posà en marxa un dispositiu especial d'emergència. Efectius dels parcs de bombers del Consell de Mallorca de Calvià, Sóller, Inca i Palma es deplaçaren al lloc de l'incendi. Com que la subestació es troba ubicada molt a prop d'una zona boscosa de pinar, també s'hi desplaçà un equip d'Ibanat, de la Conselleria de Medi Ambient, per prevenir que les flames s'hi propagassin.

Efectius de la Policia nacional i de la Guàrdia Civil també es mobilitzaren «per precaució», segon informaren fonts de la Direcció General d'Emergències. Malgrat que l'incendi no deixà cap ferit, s'avisaren els centres sanitaris per si haguessin hagut d'actuar. Molts de ciutadans dels municipis afectats cridaren per telèfon a la Direcció General d'Emergències per dir que veien «flames i una gran fumerada». El tall del subministrament elèctric també afectà, segons explicà el regidor de Seguretat Ciutadana de Palma, Antoni Donaire, la xarxa telefònica. «Durant una hora alguns punts de la xarxa estigueren sense connexió», digué el regidor.

La fallida elèctrica tingué conseqüències directes sobre el trànsit. Alguns dels semàfors de les vies del centre estigueren apagats durant gairebé una hora entre les 10.30 i les 11.30. Això féu necessària la intervenció de la Policia Local en alguns punts per regular el trànsit. Així i tot, el regidor Donaire digué que «no es registraren incidents importants i la tasca de la Policia Local assegurà la bona regulació de la circulació». Quan eren prop de les 11 del matí, quan tot just començava el caos circulatori provocat per la pana elèctrica, pels carrers més cèntrics de Palma, com el passeig Mallorca, es podia veure els conductors aturats davant els semàfors, a l'espera que s'encengués el llum verd. Això, però, no succeïa. Davant aquest fet, molts de xofers optaren per passar de manera prudent i mirant a cada banda. Fins que els agents de la Policia Local no hi intervingueren, la situació no es normalitzà.

Això també perjudicà els vianants, que travessaven el carrer de manera cautelosa, impacientats que els semàfors no tornassin verds. Afortunadament no s'hagué de lamentar cap incident. Un cop més quedà demostrat com de necessaris són els semàfors per al bon funcionament del trànsit al centre de la ciutat. Durant una hora de rellotge, però, el que féu que tot funcionàs amb normalitat i no ocorregués cap incident fou el civisme. Tenint en compte que l'apagada de semàfors es produí encarrers de molt de trànsit com Jaume III i el Born, el fet que no hi hagués cap accident remarcable és senyal del bon funcionament de la ciutat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.