cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

El Parlament tria Martorell cap d'IB3 i el PP es declara en «rebel·lia democràtica»

Estaràs acusa Antich de «trencar ponts» per no haver consensuat el director general

L'elecció del periodista Antoni Martorell com a director general de l'ens públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears aixecà ahir una nova polèmica entre el PP i la majoria que dóna suport al Govern. Una polèmica en dos actes: el primer es visqué al mateix ple en forma d'enfrontament entre la portaveu popular, Rosa Estaràs, i la presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar; el segon es produí minuts després, quan els conservadors es declararen en «rebel·lia democràtica» contra l'Executiu, que acusaren de trencar el consens i la paraula donada per proposar Martorell com a cap d'IB3 i no consultar-los-ho.

Abans que Martorell fos elegit amb els vots del PSIB, Bloc i UM, la portaveu del PP, Rosa Estaràs, demanà la paraula per justificar el vot, que acabà sent en blanc perquè no presentaren candidat alternatiu. La presidenta del Parlament no la hi concedí perquè no s'explica el vot quan la votació és secreta. Estaràs li ho demanà «per cortesia» però tampoc, i aquesta l'acusà de practicar el «corró» i posà en dubte, una vegada més, el seu «tarannà» democràtic.

La votació registrà 26 vots en blanc del PP i 30 a favor. Martorell s'aixecà del seient que ocupava entre els periodistes i agraí la confiança de la Cambra, que li encarrega dirigir l'ens públic de manera provisional, fins que una llei reguli l'elecció del càrrec de forma consensuada pel Parlament. De moment, haurà de tractar un consell d'administració d'IB3 amb majoria absoluta del PP. Caldrà la majoria de dos terços de la Cambra per renovar-lo.

Les crítiques d'Estaràs es traslladaren a l'exterior de l'hemicicle. Després de donar l'enhorabona a Martorell, la popular carregà contra ell i contra Antich.

Del primer digué que «no dóna garanties» d'independència, pluralitat i veracitat; i no es coneix ni la seva experiència ni la seva titulació, «només que ha estat cap de gabinet i director de comunicació del partit menys votat», referint-se a UM que, segons ella, és qui ha «imposat» el nomenament. A Antich l'advertí que el seu partit es declarava en «rebel·lia democràtica» contra el Goven i l'acusà d'haver incomplit el seu programa i el seu compromís de consens. «Fins que no ho facin entenem rompuda la feina en matèria audiovisual», recalcà la portaveu, qui no volgué aclarir ahir si ella hagués fet des del Govern tot el que demana ara al president, tenint en compte que el Partit Popular nomenà Maria Umbert sense consens i s'oposà que el càrrec fos elegit per majoria qualificada. Sí que criticà que Umbert fos destituïda una setmana abans que es nomenàs la nova direcció.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.