algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

Una nina de Níger malalta de noma és intervinguda a Mallorca

La Fundació Campaner fa dotze anys que du infants afectats

Avui la vida d'una nina de catorze anys i malalta de noma canviarà radicalment en ser intervinguda quirúrgicament a la Clínica Planas de Palma. El noma és una malaltia que afecta sobretot els infants de les zones més miserables del planeta. Es tracta d'una malaltia infecciosa, descoberta no fa gaires anys. El bacteri ataca els nins i els infecta a causa de la manca d'higiene correcta i a la desnutrició, que els deixa fora defenses. Es tracta d'un procés ràpid en el qual la malaltia va atacant les parts blanes de la cara, i afecta els ulls, el nas i els llavis. A part de mutilar-li la cara, la malaltia sol privar l'infant de la veu i l'impossibilita per menjar, la qual cosa acaba per convertir-se en una agonia lenta i dolorosa. A més, aquests nins són sovint apartats de la societat, sense que aquesta repari que la seva malaltia és producte dels hàbits de vida i del costum de la mateixa societat. Precisament són els infants els afectats pel noma a causa que normalment són els que pitjor alimentats estan, i aquest és un tret definitiu per adquirir la infecció.

Des de fa dotze anys la Fundació presidida per Pep Campaner col·labora en les zones més deprimides de Níger intentant prevenir i sensibilitzar la població de com poden evitar la malaltia amb una alimentació i higiene adequades. També posant a la seva disposició algunes infraestructures necessàries, com pous o bancs de cereals, i també treballen amb la reinserció d'aquells infants que han estat marginats per mor de la seva malaltia.

Val a dir que amb tractaments de penicilina es pot combatre la infecció; per contra, la mortalitat en els nins que no són tractats és molt elevada.

El fet que els casos més preocupants siguin portats des de les Illes es deu a la manca de condicions mèdiques necessàries per dur a terme l'operació al seu país d'origen. Cal dir que la cirurgia plàstica ha aconseguit uns excel·lents resultats. I també permet que coneguem de més a prop la realitat d'una malaltia que a l'Àfrica subsahariana està produint vertaderes minves entre la població infantil. I com demostren la trentena llarga de nins operats a Mallorca gràcies a la Fundació Campaner, es tracta d'una xacra eliminable, amb una correcta educació, i amb les correctes infraestructures.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.