nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

«Som la primera generació que pot acabar amb la pobresa»

La presidenta de la Coordinadora d'ONG parla de la cooperació

La presidenta de la Coordinadora d'ONG pel Desenvolupament de Balears, Ana Moilanen, viu amb passió la seva feina, ja que és conscient que la societat i ella, amb la seva tasca, tenen possibilitats de canviar la realitat actual. Moilanen entén que «podem dur més equitat al món; som afortunats en aquest sentit. M'atreu treballar de manera conjunta amb persones del sud que no tenen les possibilitats que aquí tenim». Moilanen presideix la coordinadora des de l'any 2001 i en aquests moments té un total de 34 ONG adherides.

â"Com viu la societat illenca la sensibilització per la cooperació amb el sud: el teixit de voluntaris i col·laboradors és ampli?
â"La resposta és diferent en cada cas. Tothom té la necessitat de ser solidari, però cada persona ho fa de manera diferent. A les nostres entitats hi pot haver persones que, per manca de temps, col·laboren com a socis i donen una ajuda econòmica. D'altres ho fan fent de voluntaris, ja sigui sent directius o a peu de carrer. Algunes onegés tenen presència als carrers atenent persones majors i nins, per la qual cosa necessiten més voluntaris. Altres ONG treballen la cooperació amb el sud, motiu pel qual necessiten persones que sàpiguen fer projectes de cooperació. També hi ha onegés dedicades al comerç just. Hi ha mil maneres de col·laborar.

â"Els polítics són sensibles?
â"Els polítics han hagut de donar resposta a la societat civil que es mou cap a la cooperació. Han hagut de donar resposta a reivindicacions com pot ser el 0'7%. Per exemple, es creà el consell de cooperació com a resultat de la reivindicació concreta de la coordinadora d'ONG. Ara hem presentat tota una proposta de pacte de lluita i a Balears l'han signat tots els partits polítics.

â"Podem dir que la societat civil va per davant dels polítics...
â"Crec que sí, ja que tenim les noves tecnologies a l'abast de la societat i tot canvia de manera molt ràpida. El sistema democràtic està molt subjecte a la burocràcia, que va per darrere del que succeeix. Amb el nostre treball als països del sud nosaltres som les antenes del que passa al terreny.

â"Què demanau al nou Govern?
â"Que els temes de cooperació no quedin enrere, ja que els nostres beneficiaris no tenen veu ni vot aquí. Volem que hi hagi consens.
â"Les ONG existeixen perquè els governs no fan la seva feina?
â"Històricament succeí així. Les ONG tenen clar que no volen suplir la tasca dels governs, sinó que ens hem de complementar, independentment del color que tenguin. Volem que els governs compleixin amb el seu deure i compromisos.

â"L'escletxa entre el nord i el sud continua en augment, quina solució aportau per la reducció de la pobresa?
â"Som la primera generació que pot acabar amb la pobresa. S'acabà amb l'esclavitud i ara tenim aquesta capacitat. Al món hi ha recursos per a totes les persones. Hi ha aliments per a tothom, però no per a l'avarícia de tothom. Aquest és el primer objectiu bàsic, entre d'altres com educació primària universal, que no es compleix. Falta igualtat de gènere. S'ha d'acabar amb la mortalitat infantil: cada dia moren més de 30.000 infants menors de cinc anys per causes que es poden prevenir. S'ha de lluitar contra la sida, el paludisme, s'ha de garantir la sostenibilitat ambiental, ja que el desenvolupament no pot ser a costa del medi ambient. El deute extern s'ha de canviar invertint aquests diners en millores als països del sud.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.