algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

Un estudi europeu adverteix del risc de desaparició de les tradicionals marjades

Els bancals ocupen una extensió de 210 quilòmetres quadrats de la serra de Tramuntana

Un estudi europeu adverteix del perill que amenaça les tradicionals marjades, elements molt característics de la serra de Tramuntana i que n'ocupen més de 200 quilòmetres quadrats. L'estudi Marjades i prevenció de riscs naturals a la serra de Tramuntana s'emmarca en el projecte europeu Terrisc, que proposa avaluar la capacitat de regulació hídrica i de prevenció de riscs ambientals de les marjades (bancals) de diferents territoris de l'Europa sud-occidental.

Els marges constitueixen l'element antròpic més característic del paisatge de la serra de Tramuntana. Els espais amb aquest element n'ocupen devers 210 quilòmetres quadrats, i alguns municipis com Sóller o Alaró tenen així gran de la seva superfície.

Finalitat
La finalitat del projecte és establir i divulgar estratègies comunes de gestió i conservació d'aquests paisatges culturals, preveient-ne la degradació, evitant el seu abandonament i estimulant-ne la recuperació.

L'àmbit d'estudi s'ha centrat en Espanya, França i Portugal, per l'existència d'un medi físic on son presents de grans espais amb marges, de gran valor patrimonial i amb un elevat potencial de desenvolupament del turisme cultural i sostenible, i sotmesos a riscs naturals potencialment elevats. A Mallorca, la investigació en el marc del projecte europeu Terrisc l'ha portada a terme el Consell, concretament el Departament de Medi Ambient i Natura, dirigit per Miquel Àngel Borràs.

Segons l'estudi, els marges tenen una forta càrrega simbòlica i d'identitat, però, més enllà dels seus indubtables valors estètics o culturals, compleixen un paper important en la regulació del cicle hidrològic i en el control de l'erosió.

La tècnica constructiva dels murs augmenta la capacitat d'infiltració de l'aigua de pluja i redueix els processos erosius. Així mateix, el gran nombre de sistemes de drenatge associats als camps amb marges ajuda de manera decisiva a millorar-ne l'estabilitat.

Usos
L'abandonament de la pràctica agrícola i els canvis d'usos han incrementat el risc d'incendi, i la falta de manteniment dels marges i de les estructures annexes, arran de l'elevat cost i la rendibilitat escassa dels cultius, han accelerat el procés de degradació. Aquest procés condicionat també per factors litològics i geomorfològics posa en perill, a mig termini, la conservació d'aquest patrimoni.

La necessitat d'emprendre accions per conservar-lo és més rellevant si es valora l'esforç econòmic que suposaria la seva reposició en cas de pèrdua.

Les particularitats constructives referents a la funcionalitat dels sistemes de marjades, necessiten un coneixement precís de les interrelacions entre els elements constructius i les exigències de gestió, per assegurar la seva perdurabilitat al temps.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.