La contínua arribada de vaixells a Portocolom amb la intenció de fondejar durant els mesos d'estiu provoca problemes diaris als encarregats de Ports de les Illes.
I és que són moltes les persones que troben que Portocolom és un lloc idíl·lic per passar-hi les vacances. Per això, s'han hagut d'habilitar zones específiques per al fondeig, enfora de les zones de posidònia o de restes arqueològiques. Tot i així, cada dia fondegen vaixells fora d'aquestes zones, de manera totalment il·legal.
Segons han explicat l'encarregat de Ports a Portocolom i el guardamolls a aquest diari, cada dia visiten aquests vaixells, per advertir-los dels seus deures. La majoria de propietaris no fan cas de les indicacions, al·legant que només hi passaran algunes hores. «Algun dia han arribat a fondejar prop de trenta vaixells i n'han vengut a presentar els papers i a pagar un o dos. La gran majoria són de nacionalitat francesa. Quan arriben tenen l'obligació de presentar passaport i assegurança del vaixell, però molts d'ells se'n riuen i es burlen quan els ho diem».
De vegades, se situen a zones que són competència del Ministeri de Medi Ambient i Ordenació del Territori i Costes, que no és competència de Ports.
Els fondejos en zones no habilitades posen en perill la posidònia, ja que quan el vaixell gira amb el vent, la cadena arrossega l'alga. «A la zona del Riuetó tampoc no és permès tirar-hi morts de fondeig, perquè suposen un perill per a les barques que entren o surten de nit». L'Associació de Veïnats de Portocolom ha manifestat també la seva preocupació.
A més a més, aquests dies s'ha denunciat el fet que dos particulars han llençat morts de fondeig damunt una zona on hi ha restes arqueològiques, també sense permís. Un d'ells ja ha estat retirat, mentre que l'altre haurà de ser tret els pròxims dies. Tot i això, a la zona del Babo, on suposadament hi ha un jaciment arqueològic, també s'hi fondeja.
A més d'això, diàriament també es reben queixes de bots fora de l'aigua, a zones on la gent passeja: «Amb això, nosaltres no hi podem fer res, perquè estan dins una propietat privada. Si aquests redols estan bruts o en situació d'abandó no hi tenim competència».