algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Sorpresa, respecte, reprovació i alleujament

Formacions polítiques, patronals, sindicats, associacions i cultura valoren la partida de Matas

Opinions de tot color, davant la decisió del president en funcions del Govern balear, Jaume Matas, d'abandonar la política, que no ha deixat cap sector polític, econòmic o social indiferent. La direcció del PSIB-PSOE no va voler valorar ahir la decisió de Matas perquè no té per costum analitzar les actuacions de les altres formacions polítiques. Tot i així, manifestà el seu respecte per la decisió personal del president en funcions. Des d'Unió Mallorquina, partit que lidera Maria Antònia Munar, asseguraren que no se senten responsables de la decisió del líder del PP de Balears, presa just després de l'anunci d'aquesta formació de negociar un pacte de governabilitat amb el centre esquerra. I defensen que aquestes forces sumen un resultat majoritari en representació, vots i diputats.

Per la seva banda, el secretari general del PSM, Biel Barceló, assegurà que amb Matas s'acaba una etapa marcada per la destrucció del territori, pels atacs a la llengua i el patrimoni, per la «madrilització» econòmica. Al mateix temps apuntà que la seva partida coincideix amb una època de canvis i esperà que aquests també es produeixin dins el PP. El dirigent d'EU, Miquel Rosselló, assegurà que la decisió del president en funcions no fa més que confirmar la derrota de les polítiques de dretes «extremes i radicals». «Matas va apostar al tot o res» i la conseqüència és que el PP obté uns resultats espectaculars però no pot governar perquès està confrontat amb tothom. Joan Lladó, president d'Esquerra a les Illes, destacà que Matas «no ha estat capaç de pactar ni la seva sortida».

Des de la CAEB, el seu president Josep Oliver, manifestà la sorpresa per la notícia, «ha estat d'una forma ràpida i inesperada». Tanmateix, afirmà que l'únic que els correspon és manifestar el «màxim respecte» pel que és una decisió política. El president de la Federació Hotelera de Mallorca, Pere Cañellas, mostrà també la seva sorpresa per la notícia, «no ens ho esperàvem». «Valoram positivament el seu mandat i crec que és una reacció a la decepció de no haver pogut aconseguir un pacte», afegí. Els secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT, Josep Benedicto i Lorenzo Bravo, coincidiren que la dimissió de Matas ha estat de «sorpresa relativa», pel moment però no pel fet. Benedicto considerà que la decisió és «lògica» després d'haver-se presentat com a candidat del PP a tres eleccions i haver-ne perdut dues. Mentre Bravo destacava que l'aposta dels populars era «arriscada, a majoria absoluta o res» i que pot ser a Matas «se li quedava petit» Balears després d'haver tornat de fer política a Madrid.

El president del GOB, Macià Blázquez, qualificà de «covard» Matas perquè parteix deixant l'illa «destrossada» i considerà que ha de ser «decebedor» per als mateixos votants. Des del sindicat STEI-i, el seu portaveu, Biel Caldentey, afirmà que la renúncia del dirigent popular «francament no ens fa gaire pena» perquè les seves decisions inoportunes han contribuït a no impulsar la llengua i la cultura pròpies. En la mateix línia, s'expressà el vicepresident de l'OCB, Tomeu Martí, que veié la seva «retirada» de l'àmbit polític com una bona notícia. Al seu parer pot fer que es recuperi el diàleg i el consens. Biel Company, president d'ASAJA Balears, reconegué que la dimissió de Matas no l'agafà per sorpresa, «la cosa important és saber qui ens governarà en un futur. Abans de torejar primer hem de conèixer el bou».

Mentre el portaveu d'Unió de Pagesos, Biel Torrens, atribuí la decisió del president del Govern en funcions a la campanya agressiva duita a terme pel PP. «Es coneix que està ben escaldat», afegí. L'escriptora Antònia Vicens es mostrà contundent davant la dimissió de Jaume Matas ja que la considerà «un acte de covardia i d'orgull» a la vegada que també li atribuí «una falta de delicadesa envers els seus companys de partit». El poeta Miquel Bezares, que parlà com a vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, va dir «respectar» la decisió del fins ara president perquè «afecta una organització política que està molt enfora de l'organització que jo represent». De Matas, Gabriel de la Santíssima Trinitat Sampol digué que li havia fet «enyorar Gabriel Cañellas, cosa que no m'esperava gens ni mica. De fet, jo a ell no l'enyoraré gens», digué. Per la seva banda, el cantautor d'Algaida Biel Majoral assegurà que «Jaume Matas ha fet un alè» després de dir que se n'anava. «No crec que hagi fet el mínim esforç per ser president» i afegí que «Jaume Matas no vol rebre més pressions com les d'aquests quatre anys».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.