nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
20°

«Si Balears té problemes de pasteres l'haurem d'ajudar, com a Canàries»

Benita Ferrero, comissària de Relacions Exteriors de la Unió Europea, descansa a Mallorca

S.C.Palma.
La comissària de Relacions Exteriors de la Unió Europea, Benita Ferrero-Waldner, ha passat dos dies a Mallorca, descansant a la casa de Josep Egger, president de l'Associació d'Austríacs Amics de Mallorca.

-Quines són les funcions que exerciu a la Unió Europea?
-Som la comissària de Relacions Exteriors i Política de Veïnat de la Unió Europea. Realment gestion les relacions amb el món a la Comissió Europea i de la Comissió. Coordín les polítiques dels meus col·legues de la Comissió cap a l'exterior, però alhora treball conjuntament amb els estats membres i amb Javier Solana, que és secretari general del Consell, i amb la presidència -que canvia cada sis mesos- formam la troica. La veritat és que viatj tot el dia, és un treball físicament cansat però m'encanta.

-I en què consisteix la política de veïnat?
-És la política cap a tots els països de la Unió Europea, o fora de la UE ampliada. És a dir, cap al sud -tot el Mediterrani del sud, llevat de Turquia perquè és un estat candidat-, més els països de l'Est. La idea és ajudar aquests països a tenir més estabilitat, seguretat i prosperitat.

-Quin paper juga en la política de la UE el fenomen de la immigració? Sabeu que en els darrers mesos han arribat diverses pasteres a les Illes?
-És un problema al qual hem de fer front. Per una part el fenomen de la migració legal, que haurem d'abordar en el futur perquè tots tenim menys fills, i d'altra banda hem de combatre la immigració il·legal. És una part molt important avui en dia de la política de la Comissió Europea, encara que ha de tenir en compte que la immigració és política dels estats membres i nosaltres el que intentam és coordinar-ho més. Crec que algun dia aconseguirem tenir una política comuna d'immigració i asil. Hem de combatre la immigració il·legal i veim que Espanya, en aquest cas, té un problema enorme, però també el tenen altres països del sud com Itàlia, França, Malta i Grècia, a més dels països de l'Est. Si Balears té problemes de pasteres l'haurem d'ajudar com s'ha aconseguit amb Canàries. La immigració és un problema comú i hem d'abordar-lo de manera comuna en el si de la UE.

-Com es veu des de la UE l'anunci de la ruptura de la treva per part d'ETA?
-Només puc dir que aquesta decisió em sap molt de greu. Em sembla una gran desgràcia perquè realment la gent del país vol la pau. Em sembla irracional. És una pena, perquè la violència, al final, mai du enlloc. No podem aconseguir les coses de manera violenta.

-Quina és l'actitud de la Unió Europea respecte als avions de la CIA?
-És un assumpte dels estats membres. Pensam que tot s'ha de fer respectant els drets humans i que Guantánamo hauria de tancar-se.

-La presència de Turquia continua creant reticències?
-Turquia, que ja és un país candidat segons la decisió de tots els estats membres, continua avançant en les negociacions sempre que respecti les regles del joc, i falta encara molt, tot i que esper que podrem continuar endavant en alguns capítols i dependrà molt de l'actitud de Turquia. Hi queda molt per fer, en drets humans, minories, drets de les dones, però crec que el camí que fa aquest país cap a la UE també és important.

-Canvi climàtic i seguretat energètica són dos dels temes que estan més en boca de tots ara mateix.
-Sí. La Comissió ha posat un gran paquet damunt la taula amb les qüestions de seguretat energètica i el que es pot fer sobre el canvi climàtic. La preocupació sobre el canvi climàtic és real, enorme, tothom ho veu. Diuen els científics que tindrem 15 anys per endavant per intentar contenir aquest canvi climàtic. Quant a l'energia, veim que tal com la utilitzam avui, especialment el petroli, tindrà el seu límit i hem d'ampliar totes les alternatives renovables. Hi ha molt per debatre, allò important és que vegem que tot això és allà i que cada país després pugui fer la seva elecció.

-Vós sou visitant assídua a Mallorca. Quina és la imatge que tenen les Illes a la UE?
-Hi ha una modernització important, encara que crec que hi ha massa construcció i que s'hauria de mantenir el caràcter de les Illes. Tenen unes finques en sòl rústic meravelloses que s'estan destrossant al costat de les carreteres i les autopistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.