algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Unes 60 farmàcies balears preparen la medicació dosificada a pacients

Gent gran i malalts polimedicats són els que més usen el programa

Quasi seixanta oficines de farmàcia de tot l'Arxipèlag participen en el programa anomenat Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD), mitjançant el qual l'apotecari prepara tota la medicació sòlida que un pacient pren en una setmana.

Segons explicà Margalida Moyà, del Centre d'informació del medicament de Palma, «aquest sistema se situa en el marc d'una atenció farmacèutica personalitzada, amb l'objectiu específic de millorar el compliment terapèutic del tractament per part del pacient».

Aquest sistema de dosificació personalitzada de medicaments va dirigit a pacients sotmesos a tractaments en els quals el fracàs posològic pot donar lloc a una emergència mèdica, a pacients incapaços de complir el tractament, a gent gran i a pacients sotmesos a tractaments en dosis decreixents o irregulars.

El malalt pot entrar a formar part d'aquest programa per petició del metge, del mateix pacient o per recomanació de l'apotecari. Es manté una reunió entre farmacèutic i malalt, en la qual aquest darrer firma la conformitat perquè l'apotecari manipuli els seus fàrmacs; després es fa un estudi de la prescripció i de la selecció dels medicaments.

Una vegada que s'ha distribuït tota la medicació en un dosificador, que ve dividit per dies de la setmana i cadascun en quatre preses (berenar del matí, dinar, berenar de l'horabaixa i sopar), el malalt disposa de totes les pastilles que ha de prendre en una setmana totalment organitzades.

Segons explicà Moyà, «no es pot determinar quantes persones estan utilitzant aquest sistema, tot i que sabem que està augmentant el nombre de farmàcies que hi participen, cosa que implica molts més malalts atesos».

Finalment, des del Centre d'informació del medicament indicaren que el perfil de l'usuari d'aquest programa és una dona, major de 60 anys, que té diverses patologies per les quals està polimedicada i que pateix algun tipus de incapacitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.