algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

Balears ha assolit aquest curs la xifra més alta d'alumnes d'incorporació tardana

Les aules han rebut, en 6 mesos, devers 2.300 nins fora de termini, el 70% immigrants

69430
La majoria d'alumnes que provenen d'incorporació tardana, el 70%, són immigrants i els absorbeixen els centres públics.
L'arribada de nous alumnes al sistema escolar públic de les Illes manté un ritme imparable que sobrepassa les xifres dels darrers cinc anys. Prova d'això és que des del mes de setembre fins ara, les aules de Balears han rebut 2.283 estudiants d'incorporació tardana, uns 1.000 alumnes més, aproximadament, respecte dels 1.393 que es registraren durant el curs 2005-06, segons dades facilitades per la conselleria d'Educació. Així, en just un any de diferència, aquest alumnat ha crescut un 64%. No només això. D'aquests nous alumnes, al voltant d'un 70% són de procedència estrangera, tant de la Unió Europea com extracomunitaris. En la resta de casos, els nins s'incorporen al sistema escolar fora dels terminis de sol·licitud de places, a causa dels desplaçaments entre illes o d'una mateixa illa, per motius laborals o canvis de domicili dels pares.

En relació a l'evolució de les noves matriculacions, en els darrers 5 anys, s'evidencia un creixement del 33'6% en passar d'una xifra de 1.708 nins d'incorporació tardana durant el curs 2002-03 als 2.300 actuals. Però l'evolució més significativa es produeix des de fa dos anys, moment en què es rompen tots els esquemes i tendències: l'aparent davallada en un 70% de nins immigrants d'incorporació tardana a les classes de Balears durant el 2004-05, respecte dels dos cursos anteriors, no es manté en els anys posteriors. Aquell any Balears acollí 1.191 alumnes, davant dels 1.708 i els 1.702 de 2002-03 i 2003-04, respectivament. A partir d'aquest període es capgira la tònica descendent. Primer, amb un tímid augment del 17% d'alumnat el curs 2005-06 en relació a l'any anterior (amb un total de 1.393 nins). Però en l'actual curs escolar la tendència ja s'accelera fins al punt de superar, fins i tot, el sostre màxim que es produí en el 2002-03. Aquesta xifra no només constata que la relació d'alumnat que s'escolaritza una vegada iniciat el curs va en augment sinó també que no atura la tendència a l'alça que provoca la concentració de nins immigrants a les escoles públiques balears.

El gruix d'aquests estudiants són d'Infantil i de Primària. Tenint en compte que la majoria de les escoles de les Illes iniciaren el curs amb aules saturades i ràtios que superaven en un o dos el nombre màxim de 25 alumnes per classe, aquestes matriculacions tardanes contribueixen a empitjorar, encara més, la problemàtica de les massificacions en els centres educatius.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.