nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

Matas dissol el Parlament i comença de forma oficial un procés electoral inèdit

La reforma de l'Estatut d'Autonomia marcarà la triple cita amb les urnes del 27-M

El president del Govern de les Illes, Jaume Matas, signà ahir sengles decrets per a la dissolució del Parlament balear i per a la convocatòria el proper 27 de maig de les eleccions autonòmiques i dels consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa. Amb la seva publicació avui al Butlletí Oficial (BOIB) es posa en marxa, segons el que estableix el nou Estatut d'Autonomia i la llei Orgànica del Règim Electoral General, un procés inèdit per a la celebració dels comicis a la Comunitat autònoma. La reforma estatutària marcarà tot aquest procés per les novetats que introdueix. De fet, els dos decrets signats ahir pel president Matas suposen en si mateixos un canvi. Per primera vegada el cap de l'Executiu autonòmic és qui té la potestat per dissoldre la Cambra i convocar les eleccions al Parlament i també, per primer pic i de forma separada, als consells insulars, que se celebraran el mateix dia juntament amb les municipals.

A l'illa de Formentera s'escollirà un Consell insular propi, que no quedarà constituït fins a 45 dies després de les eleccions, a partir dels membres escollits per al seu Ajuntament. Després de la signatura oficial dels decrets celebrada al Consolat de Mar, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, comparegué en roda de premsa per explicar les principals característiques del procés fins a la cita amb les urnes, centrant-se especialment en aquestes novetats. Amb l'objectiu de facilitar al màxim la informació, l'Executiu ha previst l'edició d'un llibre sobre la legislació electoral i el telèfon d'atenció ciutadana del Govern -012- i la seva web oferiran un servei per resoldre els dubtes que es plantegin en quatre idiomes (català, castellà, anglès i alemany).

La vicepresidenta explicà també les principals dates del calendari electoral. Així, des d'avui i fins el 17 de maig els ciutadans poden sol·licitar el vot per correu, que es podrà fer efectiu fins a quatre dies abans de les eleccions. Les candidatures s'hauran de presentar davant la Junta Electoral de Zona (JEZ) entre el 18 i el 23 d'aquest mes, mentre que la creació de coalicions es podrà notificar des de demà fins al dia 13. El dia 30 es coneixeran ja de forma oficial totes les candidatures electorals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.