O.Q.Madrid.
El litoral de les Illes Balears es deslliurarà d'obstacles perquè els ciutadans puguin recórrer-lo a peu. Així ho assegurà ahir el director general de Costes, José Fernández Pérez, durant la seva compareixença a la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats per donar resposta a una pregunta plantejada per la diputada d'ERC, Georgina Oliva, en relació amb la xifra de concessions d'ocupació de domini públic marítim terrestre, per obres o instal·lacions no desmuntables atorgades per l'Administració de l'Estat des de l'entrada en vigor de la Llei de costes a les Illes Balears. La conversió del litoral balear en zona per als vianants és un dels principals «reptes» d'aquesta Direcció General de Costes, segons assegurà Fernández. Aquesta actuació estarà connectada amb el Programa de senders i camins de roca a iniciativa de la Secretaria d'Estat de Medi Ambient.
«Concebim la costa com un espai de salut que ha de gaudir de la qualitat necessària per a ús i gaudi de tots els ciutadans. Per aquest motiu la costa ha d'alliberar-se d'aquelles ocupacions que encara que tinguessin un origen legal ara són il·legals». Fernández es mostrà taxatiu en assenyalar que «es faran caure totes aquelles instal·lacions que impedeixin l'ús sostenible de la costa». El director general de Costes anuncià ahir que disposava d'un llistat compost per 221 concessions administratives. «Moltes d'aquestes concessions no signifiquen obra nova, deriven d'instal·lacions que ja existien», matisà Fernández qui va afegir que «aquesta xifra dóna una idea de l'ús que es dóna a la costa».
Segons Fernández, aquestes 221 concessions administratives tenen un ús molt divers. Així 44 concessions corresponen amb usos per a rampa; 35 per a casetes de varador; 16 per a embarcadors i 22 per a terrasses i solàriums. Insistí molt en la necessitat de recuperar la costa. «Volem realment recuperar la costa per a ús i gaudi», va dir. Així va respondre el director general de Costes a la pregunta formulada per la parlamentària d'ERC Georgina Oliva en relació amb les concessions d'ocupació de domini públic marítim terrestre i qui expressament li demanà per la situació actual en la qual es troba l'expedient obert a la finca de la polèmica piscina del director de l'El Mundo, Pedro J. ubicada a la Costa dels Pins en Son Servera. «El Ministeri va anunciar el 2006 la posada en marxa de tres projectes en Son Servera, Costa dels Pins, Calvià i Formentor en trams on hi ha diverses desenes de petites instal·lacions fetes fa més de trenta anys en virtut de concessions que fins ara han estat d'ús i gaudi exclusiu de particulars en aquestes zones. Com es pot parlar de recuperació de la zona de la Costa dels Pins i alhora mantenir concessions a particulars en zones de domini públic com la piscina d'un influent personatge que vostè ja sap segur a qui em referesc? Es tracta d'una situació intolerable», va dir la diputada Oliva qui va criticar que la resolució del Ministeri de Medi Ambient perquè la piscina fos d'ús públic no s'està complint.
Fernández Pérez manifestà que Costes té dret a expropiar tot allò que impedeixi el lliure trànsit a la costa. «No estam disposats a flexibilitzar els criteris però sí les fórmules per assolir aquesta finalitat», va dir. La diputada aprofità per demanar una revisió de la Llei general de costes de 1988 per ampliar l'àrea de servitud a més de 100 metres, qüestió que el titular de Costes rebutjà.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.