L'Obra Cultural denuncia a París els retrocessos del català a les Illes

Un centenar de persones acudí a l'acte de la Maison de la Catalogne

TW
0

Un centenar de persones acudiren divendres a l'acte organitzat per l'Obra Cultural a París, on denuncià la situació de la llengua catalana a les Illes i els retrocessos promoguts pel Govern del PP en política lingüística. L'acte completà la «tourné» europea de l'OCB, que l'ha duit a exposar davant el Consell d'Europa i la UNESCO quina és la situació de la llengua pròpia a les Balears.

Als actes de divendres, que es portaren a terme a la Maison de la Catalogne de París, assistí el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, que es trobava a la capital francesa.

El president de l'OCB, Jaume Mateu, i el coordinador de l'entitat, Tomeu Martí, pronunciaren una conferència en la qual aportaren les darreres dades sociolingüístiques, tant pel que fa al coneixement com a l'ús social de la llengua catalana. Ambdós explicaren detalladament cadascun dels retrocessos promoguts pel Govern de Jaume Matas en política lingüística, des de l'eliminació de la Junta Avaluadora de Català a la reibaixa de les exigències de català per als funcionaris.

L'acte també va tenir una part festiva, protagonitzada pels glosadors Mateu Matas, «Xurí», i Macià Ferrer, que oferiren als assistents un combat de gloses. Després, el centenar d'assistents pogueren gaudir de menjar i beure típics de les Illes Balears.

Entre els membres de la delegació de l'OCB desplaçats a París destacava la presència de diversos dels seus directius, a més de representants polítics del PSM, com Nanda Ramon i Tomeu Carrió, i d'Esquerra Republicana, com Cecili Buele.

Durant la tourné europea, els dirigents de l'OCB, Jaume Mateu, Tomeu Martí i Jaume Garau, han aconseguit que el Consell d'Europa es preocupàs pel retrocés del català a les Illes i es comprometés a criticar públicament les iniciatives regressives que ha portat a terme el Govern. La UNESCO es comprometé també a enviar una delegació d'experts a Balears per investigar i analitzar el grau de retrocés en què es troba la llengua catalana a la Comunitat autònoma.