El futur casal de Son Cànaves acollirà el primer centre d'interpretació de les síquies de la ciutat, a més d'un casal de barri i un centre de salut. El projecte municipal preveu la rehabilitació i la reforma d'aquesta antiga possessió del Secar de la Real, amb un pressupost de 2 milions d'euros. La Junta de Govern local acordà dimecres passat encomanar a l'Empresa Municipal d'Obres i Projectes Urbans (Emop) la gestió i la realització de la iniciativa esmentada. La Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament ja ha posat les bases per a l'ampliació de la xarxa de centres socioculturals de Palma i, de manera molt especial, la relativa als nuclis dels voltants de la ciutat.
Son Cànaves -també anomenada Son Cocoví- és una antiga possessió del terme municipal que s'ubica en sòl urbanitzat i envoltada de xalets adossats. Es troba situada entre el molí el Dimoni i Ca n'Oliver. Les cases són del segle XIX i l'estil de l'immoble s'adscriu a l'arquitectura tradicional, és a dir, una casa de possessió de planta rectangular que consta de planta baixa i de dos pisos. L'edifici té una superfície construïda de prop de 1.500 metres quadrats, 630 dels quals es dedicaran a casal de barri, 317 a museu i la resta, fins a 429, al nou centre sanitari de la zona.
A partir d'ara, l'Emop haurà de contractar la redacció del projecte bàsic d'execució i la direcció de l'obra de rehabilitació de Son Cànaves; a més de la contractació, la direcció i la inspecció de les tasques que es realitzin a partir del projecte bàsic i d'execució. El pla de rehabilitació i reforma de les cases de la possessió de Son Cànaves es planteja amb l'objectiu de donar cabuda a tres programes diferents: un casal de barri; un centre d'assistència sanitària que resolgui les necessitats de la barriada; i, com a actuació destacada, un museu dedicat a la història de les xarxes de captació i canalització d'aigua que han abastit Palma des de fa més de mil anys.
Les de la vila i d'en Baster són històricament les dues grans fonts que atorgaven aigua i vida als antics pobladors de la ciutat. Les síquies per les quals corria el líquid element conserven gairebé la seva fesomia originària, amenaçades de manera constant pel creixement urbanístic i per la dotació de noves infraestructures viàries. El centre d'interpretació de Can Cànaves pretén acostar als ciutadans la història d'aquesta xarxa mil·lenària que encara manté la seva utilitat.
En l'actualitat, amb els seus 28.000 metres cúbics diaris, la font de la Vila és encara una font natural imprescindible de proveïment diari per als ciutadans de Palma, tot i que l'aigua de la dessaladora ajuda a mantenir el nivell dels recursos hídrics naturals. El seu origen es troba a l'antiga font de l'Emir i la síquia travessava zones tan emblemàtiques de l'entorn rural palmesà com les Cases Noves, Son Lledó, Son Espanyol i Son Verdera, entre altres. Abans de la seva arribada a l'hort del Rei, davall el palau de l'Almudaina, la síquia de la Vila omplia una pica per a l'ús dels ciutadans i un gran safareig, i movia un grapat de molins, com el de la Palanca, a més d'abastir una font pública. En el seu llarg recorregut, ara totalment entubat, la canalització ja havia regat un centenar llarg de possessions, i omplert la mateixa quantitat de safareigs, pous, cisternes i abeuradors. Durant més de deu segles, la font de la Vila ha estat la font de la vida de la nostra ciutat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.