L'Obra Cultural Balear (OCB) impulsarà a partir de setembre una campanya de rebuig del Decret de trilingüisme que portarà per títol «Volem ensenyament en anglès per a tothom. Stop Decret Fiol». Entre les actuacions previstes, hi ha mobilitzacions ciutadanes i accions de lluita no violenta.
L'entitat reiterà ahir que durà el Decret als tribunals per «discriminatori» ja que, segons el seu vicepresident, Tomeu Martí, «el PP planteja un apartheid lingüístic» i «al final la incorporació de la tercar llengua quedarà reduïda als col·legis privats i concertats». També creu que «vulnera el Decret de Mínims i la Llei de Normalització Lingüística», ja que retalla les hores lectives de català.
El president de l'OCB, Jaume Mateu, culpà de manera directa el president del Govern, Jaume Matas, dels conflictes lingüístics que la nova norma comportarà als centres escolars. Mateu atribuí a les «reaccions d'alguns exaltats» conflictes com el de Son Caliu, a Calvià, on alguns pares s'han enfrontat amb la direcció pel model lingüístic, però advertí que aquestes situacions «són fruit de la crispació generada per la política del PP i Matas n'és el responsable últim».
Martí acusà Matas d'haver «romput definitivament la pau lingüística»; de «dur la crispació als centres»; de «mentir» als pares «de manera reiterada» quan s'afirma que tots els alumnes podran estudiar una tercera llengua, perquè «no existeixen ni mitjans tècnics ni financers»; i d'«enganyar» la ciutadania, perquè la incorporació de la tercera llengua no dependrà dels pares, sinó «de la disponibilitat dels centres». Segons Martí, «fer de la llengua una arma política és d'una baixesa moral impròpia d'un president».
En contraposició amb el Decret, l'Obra proposa un pla integral per a l'aprenentatge d'un tercer idioma i, per aquest motiu, el lema de la campanya serà «Volem ensenyament en anglès per a tothom. Stop Decret Fiol». La campanya inclou assemblees informatives a tots els centres educatius i no inclou tan sols la denúncia d'aquesta norma davant els tribunals, sinó també davant les institucions europees. Així mateix, es preveuen mobilitzacions en defensa de l'ensenyament en català i accions de lluita no violenta.