«Quants de pagesos joves coneixes? Que en saps de molts que
vulguin entrar a la pagesia, a Mallorca? La majoria dels que hi ha
són vells i només frisen de sortir-ne!», exclamà Antoni Feliu, un
santjordier de 37 anys que tota la vida, fins ara, ha viscut del
camp.
Segons Toni, les polítiques agràries que promouen les
administracions van «errades».
«Tant l'administració estatal com l'autonòmica, allò que fan és
subvencionar accions puntuals dels costos que es deriven de les
obres de millora de maquinària o infraestructures que fan els
pagesos -diu Toni-. El que s'ha de fer és crear un política agrària
i social que beneficiï la pagesia, amb un sistema de subvencions
indirectes. A mi, pel simple fet de ser pagès, que em facin una
sèrie de descomptes, com ara en el rebut del corrent o de l'aigua,
a l'hora de comprar un cotxe, en la matrícula de la universitat
dels meus fills... Tot això faria que la vida del pagès fos més
rendible i que els guanys que la societat obté gràcies a la
preservació del territori per la tasca dels pagesos, de qualque
manera se'ls veuria retornat».
Toni es cuida de més de 180 quarterades repartides per diferents
indrets del terme de Palma. La porció més gran es troba a So Na
Jaume Nou, a la part nord del municipi, anant de cap a Valldemossa.
Algunes finques són propietat de la seva família; la resta,
llogades. Tot el que produeix, gra, hortalissa, animals... és
ecològic.
Gra i biocarburant
Fa uns dies que les patronals agràries feren saber que el preu dels
cereals, en la collita d'enguany, aniria a la baixa. En el cas de
l'ordi, concretament, els preus seran els mateixos que es varen
pagar el 1983.
La paradoxa del problema del gra és que, essent Mallorca
deficitària en cereals, els preus siguin tan baixos.
«Tot és una roda: si el gra va barat, els porcs que s'engreixen
amb gra també hi aniran», diu Toni.
Un dels factors que fa que sigui més rendible fer gra a la
Península que no a Mallorca és el tipus de propietat. Aquí, les
parcel·les són de petites dimensions, d'unes poques quarterades o,
fins i tot, quartons i, a més, en lloc d'estar concentrades en un
redol, els pagesos les solen tenir escampades per aquí i per
allà.
Això fa que el cost energètic sigui molt més gran perquè la
maquinària s'ha de desplaçar contínuament. Una possible solució,
segons alguns pagesos, seria la creació d'un biocarburant produït
amb restes orgàniques que ells mateixos fan. Amb l'obtenció d'un
carburant barat no faria falta comprar gasoil.
De totes maneres, hi ha disparitat d'opinions entre la pagesia
mallorquina. D'una banda, els que encara creuen que és possible
viure del camp. De l'altra, grans propietaris de finques o
industrials de la transformació alimentària que pensen que «el camp
ja l'ha feta» i que s'han de prioritzar alguns subsectors,
condemnant la resta per manca de competitivitat, essent l'objectiu
final obtenir un paper purament testimonial de la pagesia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.