cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
21°

Balears és l'única comunitat on cau el consum privat de 2000 a 2005

L'informe de Caixa Catalunya ho atribueix a l'augment de població

Balears és l'única comunitat que registra un descens del consum privat per càpita del 0,5 per cent en el període de 2000 a 2005, davant la pujada del 14,9 per cent de la mitjana estatal, segons un informe sobre el consum i l'economia familiar de Caixa Catalunya.

El document qualifica el cas de les Illes com «extrem» i atribueix aquesta caiguda al fort increment de la població de Balears, que pel mateix període s'incrementà un 24,4 per cent, enfront de la mitjana estatal del 8,4 per cent, liderant així l'augment d'habitants.

De la mateixa manera, l'Arxipèlag registrà un major creixement percentual de les llars de 2000 a 2005, del 32,4 per cent, molt superior al 17,9 per cent de l'Estat. Tot i així, les Illes marquen un increment del consum privat inferior a la mitjana.

Balears destaca també en sentit negatiu pel que fa a la confiança de les llars. Mentre que el 2000 les famílies lideraven aquesta dada, l'any passat van descendir fins a la vuitena posició i registraren la major caiguda de l'Estat.

L'augment de la població pot ser també un dels elements que hagin duit a l'important descens del 50,9 per cent en el nombre de llars amb totes les persones actives en situació d'atur de les Illes després de tres anys d'increments, fet que representa la major davallada de l'Estat, quan la mitjana es reduí un 14 per cent.

Previsions
L'estudi preveu una desaccelaració del consum per als propers dos anys, amb increments del 3,7 el 2006 i el 3,4 per cent el 2007 a Balears, a diferència del 4,5 de l'any passat, lleument per sota de la mitjana espanyola del 3,8 i el 3,6 per cent.

La tendència a la baixa es donarà a totes les comunitats, segons Caixa Catalunya, i serà conseqüència de l'impacte de la tensió inflacionista sobre la renda real de les economies domèstiques en un context de moderació salarial, l'efecte de les pujades de tipus d'interès sobre les condicions financeres i la dinàmica menys expansiva de la riquesa immobiliària per la desacceleració del preu de l'habitatge.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.