algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
19°

La rissaga causa pèrdues de nou milions

El Govern adoptarà «tot d'una» mesures per ajudar empreses i pescadors perjudicats

94186
Les naus que sotsobraren foren retirades.

J.P.F./D.M.Palma.
El president del Govern, Jaume Matas, anuncià ahir la presa de mesures immediates per ajudar els afectats per la rissaga que afectà dijous a la nit el port de Ciutadella que, segons estimacions inicials, causà danys per valor de nou milions d'euros.

Després de reunir-se amb els afectats per aquest fenomen meteorològic, el més important registrat des de 1985, el cap de l'Executiu autonòmic apuntà que primer s'avaluaran els danys reals sota la coordinació de l'Ajuntament de Ciutadella. De manera immediata, apuntà, s'adoptaran mesures per ajudar les empreses i professionals perjudicats, amb especial atenció als pescadors i als qui han vist danyada la seva activitat econòmica. Sobre això, anuncià la incoació d'un expedient d'emergència per concretar els primers ajuts. A més, el port es mantindrà tancat al trànsit marítim, tant de mercaderies com de passatgers, mentre no hi hagi la plena certesa que s'han retirat totes les barques i iots que van naufragar.

Ahir migdia els bombers, agents de la Policia Local, Protecció Civil i voluntaris que intervenen en les tasques per a la neteja havien recuperat més de 40 embarcacions amb greus danys, algunes en situació de sinistre total. Els pescadors professionals han estat el col·lectiu més afectat, i alguns d'ells ja han anunciat que donen per conclosa la temporada de pesca de llagosta.

Matas declarà que «després del que ha ocorregut hem de donar gràcies a Déu perquè no hi ha hagut desgràcies personals, cap mort, i només hem de lamentar importants danys materials». Afegí que «és una responsabilitat de totes les administracions», per la qual cosa hi haurà d'haver un acord entre totes per ampliar el port de Ciutadella i garantir-hi la seguretat que, en vista del que ha succeït, no existeix».

El delegat del Govern, Ramon Socias, patí la insolència del seguici que acompanyava Jaume Matas, ja que fou l'únic polític que quedà exclòs de la reunió mantinguda a la terminal portuària. Ningú no el convidà a afegir-se a la trobada, a la qual sí que participaren els restants representants de l'administració i de les diverses entitats involucrades en l'activitat diària del port de Ciutadella. De fet, Socias no arribà a traspassar la porta i es va quedar fora, al costat de l'inspector de la Policia Nacional, Antonio Prado, i el capità marítim, Santiago Mollà, atenent els periodistes.

El delegat del Govern optà per «no polemitzar. Som aquí per oferir la col·laboració de l'Administració central, no per crear polèmica. És cert que no m'han convidat, però cada administració fa el que estima més oportú en l'exercici de les seves competències. He vingut a sumar esforços, no a crear divisió». La presència de Socias semblà incomodar el president del Govern, que li va brindar una salutació excessivament freda. Matas havia arribat mitja hora abans amb cotxe oficial, mentre que el delegat del Govern ho féu en helicòpter.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.