cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
27°

Contra el català

Vull pensar que l'excusa que Matas va posar sobre el català era només això, un pretext per no pactar amb Antich un Estatut en el qual mai ha cregut.

Si no fos una excusa, seria qualque cosa molt pitjor.

La primera proposta que va fer el PSM respecte de la qüestió llingüística parlava, efectivament, del «deure» de conèixer el català. Benintencionada, però de difícil aplició en el nostre context sociopolític.

Davant les dificultats perquè PSIB i, sobretot, el PP acceptàs la proposta, els nacionalistes apel·laren al pragmatisme. Elaboraren una segona proposta que deixava aquell «deure» en una reclamació tan simple com innocua: que les dues llengües oficials de la Comunitat autònoma siguin tractades amb la «mateixa consideració». Fins i tot Vidal Quadras hauria votat a favor d'aquest article. Però Matas no.

Quan observ aquestes actituds, em ve al cap la figura de Cristòfol Soler. L'expresident, tan «popular» com Matas, defensà com a cap de l'Executiu, i defensa encara com a ciutadà «normal», un pacte autonòmic sobre la qüestió lingüística. Precisament, la base d'aquest pacte la teníem en l'Estatut que sembla que es frustarà.

K K K

De tota manera, la teoria del pretext és la versió optimista d'aquest assumpte si analitzam la política de subvencions del Govern. Els 243.000 euros que es menja la ultracatòlica Asociación Familiar de Pérez Argüelles semblen qualque cosa més que una generosa aportació aleatòria. Els polítics no juguen a l'atzar amb aquests temes.

L'estratègia d'aquesta entitat, la representativitat de la qual encara desconeixem, transpua anticatalanisme i burla la lògica.

Per acabar amb el llistat setmanal de possibles greuges, ens demanam si la consellera Pastor ha donat ordre que els documents del seu departament es facin a partir d'ara en castellà.

K K K

Una vegada apaivagada la tempesta del PSM, Biel Barceló comença a establir contactes amb la resta de l'esquerra nacionalista.

Llevar la majoria absoluta al PP sembla una empresa complicada, però si volen arribar a les eleccions amb qualque esperança convindria que la coalició es materialitzàs com abans millor. Els potencials votants han de començar a visualitzar que existeix vida més enllà del PSOE, vida útil i amb forces renovades.

K K K

Divendres que ve, a la Casa de Cultura de Palma, el PSOE de les Illes, amb el secretari generaFrancesc Antich al capdavant, retrà homenatge a Alexandre Jaume (1881-1937). Polític, activista, socialista per damunt de tot, va ser afusellat pels franquistes el 24 de febrer de 1937, després d'estar empresonat al Castell de Bellver i de ser sentenciat per un Consell de Guerra, juntament amb el batle Emili Darder. Alexandre Jaume va ser elegit diputat a Corts el 1931. Deien els que el varen conèixer que representava el socialisme moderat i pactista i que aquestes condicions el varen convertir en un dels precursors de la socialdemocràcia europea.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.