L'àrea de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Son Llàtzer va assistir al llarg del 2005 un total de 2.062 parts, dels quals 22 foren bessonades, fet que representa un important increment pel que fa a l'any anterior, en què n'atengueren 1.912.
Aquesta unitat, que coordina la comare Isabel Cascales, està integrada per 14 comares i 11 auxiliars a més de comptar amb una infermera de suport en cada torn. A més, sempre disposa dels ginecòlegs en cas d'urgències, però aquí les vertaderes protagonistes són les dones, tant les futures mares com les comares que les atenen.
Cascales explicà que la filosofia d'aquesta unitat i el principal objectiu és «un part humanitzat», és a dir, donar l'oportunitat a la dona sobre el tipus de part que vol tenir, «sempre que no hi hagi complicacions mèdiques que ho impedeixin», o que «sorgeixin complicacions de darrera hora que no ho permetin».
Aquesta filosofia es pot aplicar gràcies al fet que a la unitat, les sales de dilatació i de part són la mateixa, encara que dotades amb tots els mitjans tecnològics (com els monitors fetals i de freqüència cardíaca i de pols, o oxigen), el que permet «una unió contínua mare-fill en tot moment», a la vegada que ofereixen la màxima autonomia a les mares i un major respecte a la seva intimitat.
La coordinadora de comares de Son Llàtzer assenyalà que en la gran majoria de casos les mares arriben a la unitat amb la intenció de donar a llum de manera natural, però que després en la gran majoria de casos finalitzen amb una anestèsia epidural.
De fet, un 75% dels parts finalitzaren de manera natural, un 17,5% necessitaren cesària i tan sols un 7,5% ho hagueren de fer de manera instrumental, és a dir, fou necessari l'aplicació de fòrcex i ventoses.
Quan una dona arriba al paritori és rebuda per una comare, que després d'una breu entrevista i exploració valora la fase del procés en què es troba i consensua amb la parella el desenvolupament del part, que sempre ha de garantir la salut materno-infantil.
Aquesta unitat ha rebutjat des del seu naixement algunes pràctiques tradicionals, de fet s'ha refusat la pràctica habitual d'afeitat del perinè i de l'aplicació d'enemes, i la rotura de les membranes de la bossa amniòtica es realitza el més tard possible deixant que tot evolucioni de la forma més natural possible.
Un altra de les característiques d'aquesta unitat és que la dona està en tot moment acompanyada de la persona que ella ha triat abans, habitualment la seva parella, el que permet que el procés del part i naixement es faci de la manera més tranquil·la, reposada i amb tendresa, tant per la mare com pel seu fill.