cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 23°
31°

Primera trobada entre Antich i Matas per intentar pactar l'Estatut

Els contactes «discrets» al més alt nivell es repetiran els propers dies

J.T./R.G./B.P. Palma.
El president del Govern, Jaume Matas, i el secretari general del PSIB, Francesc Antich, iniciaren ahir les primeres reunions discretes al més alt nivell per intentar pactar la reforma de l'Estatut, que dia 13 haurà de ser aprovada pel ple del Parlament. Es preveu que els contactes continuïn aquest cap de setmana.

En una compareixença pública abans que s'iniciassin aquestes reunions, Antich va admetre que la direcció del seu partit i la del PP mantendrien trobades durant els propers dies per intentar cercar «fórmules d'acord». «Hi ha dificultats i queda poc temps», reconegué el socialista, per advertir que allò que convé ara és una «feina de poques fotos i poc renou». L'acord hauria d'arribar abans de dimarts, quan s'obrirà la comissió parlamentària.

El socialista demanà ahir a Matas que opti pel «camí segur» per garantir que amb el nou Estatut arribin 3.000 milions en inversions de l'Estat. Per tant, l'instà a no posar-hi cap xifra concreta sinó un percentatge sobre el PIB, com en el cas de la reforma catalana i de l'andalusa, i el convidà a oblidar-se d'«aventures fracassades» com la d'un Règim Fiscal a l'estil del de les Illes Canàries.

Antich advertí que la conferència que Matas pronuncià dijous al Fòrum de la Nova Economia «no fa amics» i és «contradictòria». Segons ell, semblava com si l'haguessin escrita alhora el president del PP, Mariano Rajoy, i el lehendakari Juan José Ibarretxe, perquè acusava el president Zapatero de «trencar Espanya» i, a la vegada, reclamava un finançament superior al de la resta.

El líder del PSIB deixà clar que el seu partit defensarà al Parlament, però també al Congrés, la fórmula del percentatge per garantir que arribin els 3.000 milions d'inversions. I a parer del socialista, «ningú no entendria» que existint aquesta fórmula s'acabassin perdent aquests doblers per interessos partidistes.

Quant a les reclamacions d'equiparació amb les Canàries, introduïdes pel PP a l'Estatut, Antich deixà clar que el règim fiscal canari es justifica per la condició ultraperifèrica de l'arxipèlag, condició que Balears no compleix. Per això, i perquè la petició d'un règim fiscal propi ja «fracassà» l'any 1998 quan el PP retallà les pretensions de Matas, li tornà a demanar que s'oblidi d'«aventures» i aposti per valors «segurs».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.