algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
19°

El somni de reconvertir un vell hotel de Katmandu en una llar per a infants

L'organització Mukti Nepal cerca fons per fer realitat el seu nou projecte

Tenen entre dos i quinze anys i gairebé parlen dues paraules d'anglès. Per ells l'Everest és una muntanya llunyana i la seva única preocupació és el dia a dia. No demanen res, però agraeixen com ningú qualsevol mostra d'afecte. Els escaladors mallorquins compliren la seva promesa. Oli i els dos Tolos passaren el matí de dissabte amb els 26 nins acollits a l'orfenat que gestiona l'organització no governamental Mukti Nepal (Salvem Nepal) i alhora pogueren conèixer el somni que persegueixen els responsables: reconvertir un vell hotel de Katmandu en una llar per a infants.

La presidenta de Mukti Nepal, Goma Luitel, i la secretària de l'organització, Deepa Sherma, explicaren als expedicionaris illencs els objectius d'aquesta petita comunitat. D'entrada, tan sols disposen d'un pressupost mensual de 80.000 rúpies, devers 1.000 euros, per atendre totes les necessitats dels nins i dones que arriben al centre. El Govern de Nepal no els dóna cap tipus d'ajut, de manera que depenen exclusivament de les aportacions econòmiques desinteressades que arriben d'Europa, d'Estats Units d'Amèrica o d'Austràlia, com també dels voluntaris que periòdicament recalen en aquest centre.

Goma i Deepa anaren per feina. «Volem que expliqueu al vostre país el que feim aquí: lluitar contra la violència de gènere i l'abandó de la infància», demanen des de la seva petita oficina. Cada any, al voltant de 17.000 dones nepaleses són venudes per les seves famílies per manca de recursos; la majoria acaba a les xarxes de prostitució del sud-est asiàtic. A banda, són nombrosos els nins que queden orfes a causa de la desestructuració familiar fruit d'una permanent situació d'incertesa política, social i econòmica.

L'organització ocupa el primer pis d'una casa situada a la perifèria de Katmandu. Gairebé cent metres quadrats de superfície molt ben aprofitats, però insuficients per acollir tota la gent que ho necessita. Un dia a la setmana reben la visita d'un metge que passa revisió a tots els infants. La jornada comença a les sis del matí i els que estan en edat d'anar escola ho fan de les deu a les quatre de l'horabaixa. La resta roman al centre, on es desenvolupen tot tipus d'activitats. A les nou del vespre, «tothom a dormir». «Però al final tots necessiten el mateix, molt d'amor», ens comenta Deepa, a qui els nins criden amb el nom de «mamà».

Però les responsables de l'orfenat tenien molt d'interès a mostrar al grup el seu gran projecte. A cinc minuts a peu d'allà on viuen es troba l'hotel Katmandu. «Fa desset anys que està tancat», ens explica Goma, «però amb 40 milions de rúpies -devers 480.000 euros- podríem fer un centre d'acollida més gran, per a uns 500 infants i dones, un petit hospital i una escola». L'edifici i l'entorn ocupen una superfície de 15.000 metres quadrats. Tot i el visible estat d'abandó, Goma i Deepa s'ho miren il·lusionades tot pensant en la millora que suposaria la seva adquisició i reforma per al seu projecte. «Estam segures que ens poden ajudar», afirmen.

Oli i els dos Tolos feren donació a la comunitat d'una sèrie d'obsequis. Alguns provenien de la mateixa expedició, com és ara tot el menjar que no es consumí durant l'ascensió a l'Everest; d'altres tenien un sentit molt especial. Sofia Massuti és una treballadora de Gesa-Endesa que té una nina nepalesa en adopció. Ella va ser precisament la que posà en contacte els escaladors amb Mukti Nepal i els demanà que els fes arribar una sèrie de regals -gorres, ulleres de sol i bolígrafs- de part seva. A canvi, els infants agraïren la visita dels mallorquins amb la tendresa del seu somriure i una sèrie de danses nepaleses, que interpretaren les nines Mallika i Pema, de 5 i 12 anys respectivament.

Mukti Nepal
Adreça: Balaju, Katmandu (Nepal) P.O. BOX Núm. 2750

salvation-nepalUyahoo.com
Tel: 977-1-4413960
Compte corrent:
Development Credit Bank Limited.
Kamaladi, Katmandu, Nepal
C/C 02643SC (Mukti Nepal)

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.