nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

Munar: «El Consell és la institució de referència en defensa de la llengua»

La presidenta presenta un llibre d'estil en català per als mitjans

La presidenta de Mallorca, Maria Antònia Munar, defensà ahir que el Consell s'ha convertit en «la institució de referència en la defensa i promoció de la llengua pròpia». Munar pronuncià la sentència en la presentació d'una de les «accions» en favor del català que porta a terme el seu govern, un Llibre d'estil per als mitjans de comunicació orals i escrits, redactat per Neus Picó i M. Magdalena Ramon, i editat conjuntament amb la UIB, màxima autoritat lingüística a Balears.

El llibre d'estil respon a una demanda dels professionals del sector de la comunicació i es planteja com una eina útil, entenedora, aclaridora i fàcil de manejar per resoldre els dubtes lingüístics.

Carregat d'exemples pràctics, planteja solucions per a les diferents situacions comunicatives -formals i informals- en què operen els mitjans orals i escrits. I ho fa aprofitant el ventall de possibilitats que ofereixen les modalitats insulars de la llengua catalana, però tenint clara la unitat lingüística i sense perdre de vista el referent comú que suposa l'estàndard.

Davant una sala de plens amb gran presència de professionals de la comunicació, Munar definí el llibre d'estil com una «eina indispensable per assegurar el futur» del català parlat a les Balears i, després de recordar totes les actuacions que porta a terme el Consell per promocionar el català, insistí a reclamar un major esforç per implicar tota la societat, «especialment els nouvinguts», en l'ús de la llengua fins que es converteixi en el «tret diferenciador del mallorquí de bon de veres».

Abans de la seva intervenció, el rector de la UIB, Avel·lí Blasco, destacà el paper dels mitjans en el procés de normalització lingüística, mentre el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià, encoratjà els mitjans a fer seu el llibre.

Entre els assistents es pogueren veure responsables de les televisions públiques, com Gina Garcies (TVE-Balears), Germà Ventanyol (IB3), o Antoni Moragues (TVM), el secretari general del Sindicat de Periodistes, Andreu Manresa, o professors de la UIB com Climent Picornell, entre altres personalitats del món de la llengua i la comunicació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.