algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
13°

Què costa mantenir la muntanya neta?

Els escaladors mallorquins han pagat 360 euros per la retirada de tot el fems generat

Trenta-nou dies al camp base de l'Everest han suposat una despesa per a l'expedició mallorquina de 360 euros per la retirada de tot el fems generat.

L'expedició mallorquina abonà el 7 d'abril 4.000 dòlars als responsables ambientals del Parc Nacional de Sagarmatha, l'SPCC. És una condició prèvia per poder escalar la muntanya i que si no s'hagués complimentat podria haver suposat la retirada del permís d'ascensió. Ara, acabada l'expedició, se'ls retornaran els doblers.

Quant al fems comú, el conjunt de l'expedició n'ha produït uns 90 quilos. Periòdicament, dos portadors prenien els residus i els duien fins a la incineradora de Namche Bazar. El cost de cada viatge era de 3.600 rúpies, uns 40 euros, i en total se'n feren dos. Les restes de menjar s'oferien als corbs que sobrevolen el camp base.

Una altra qüestió eren els excrements humans. Sobre aquest tema l'SPCC ofereix una solució dubtosament sostenible: un abocador a Gorak Shep, a la glacera de Khumbu. Sols els integrants de l'expedició mallorquina -escaladors, xerpes i personal de cuina- en generava 70 quilos cada 15 dies. El transport d'aquest residus el solen fer uns portadors especials que cobren 80 rúpies per quilo d'excrement. Al final, per aquest concepte, Nima -encarregat del tema de fems- abonà 22.400 rúpies, uns 270 euros.

Gràcies a aquest sistema, les autoritats han aconseguit pal·liar els darrers 30 anys l'efecte de la nombrosa presència humana als voltants de l'Everest.

Si l'incompliment de les normes sobre la retirada de residus pot suposar que l'SPCC retingui la fiança i no la retorni a l'expedició, l'abandó de cadàvers a la muntanya també està penat. De fet, un oficial d'enllaç ens comentà que els morts tenen el mateix tractament que el fems.

L'escalador txec de 39 anys, Pavel Kalny, mort el passat 10 d'abril a la paret del Lhotse continua en el mateix lloc on el trobaren els membres de l'expedició xilena amb les constants vitals gairebé imperceptibles. El seu company de cordada es negà a pagar el centenar d'euros que demanaven els xerpes per baixar-lo fins al camp base. Per aquest motiu, les autoritats del parc li confiscaren la fiança.

Un fet semblant li succeí a l'italià Hans Kammerlanden, qui perdé el seu company de cordada al Pasang Lamhu Peak.

Quant a Oli i els dos Tolos, avui volen de Lukla a Katmandú, sempre que el temps ho permeti.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.