algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
12°

Bassi i Ateus de Catalunya avisen que el poder religiós ha 'ressuscitat'

El còmic i Albert Riba, president de l'entitat, defensen el lliurepensament

El poder religiós està ressuscitant després que durant les darreres dècades del segle passat estigués ferit de mort. Aquesta és una de les conclusions a la qual arribaren ahir el còmic Leo Bassi, el president d'Ateus de Catalunya, Albert Riba, i l'escriptor holandès Jean Schalekamp durant la taula rodona sobre lliurepensament, laïcitat i ateisme, organitzada per Ateus de Mallorca a les dependències de l'Ateneu Llibertari.

Uns 80 ciutadans presenciaren l'intercanvi d'idees entre aquests tres pensadors que, malgrat el seu heterogènic origen religiós (Bassi fou educat dins una família atea, Riba dins un context catòlic i Schalekamp dins el calvinisme) s'han trobat en l'ateisme i en la defensa de la llibertat de pensament.

El primer a prendre la paraula fou Riba, que està impulsant l'associació Ateus i Lliurepensadors amb la intenció que s'hi sumin ciutadans del conjunt de l'Estat espanyol. Riba considerà que l'Església catòlica, fins i tot després del Concili Vaticà II, troba que «la llibertat de consciència és pecaminosa» ja que «sols hi acceptà la llibertat religiosa».

Igualment, Riba recordà les morts i persecucions de lliurepensadors al llarg de la història i arribà a la conclusió que «per exercir el lliure pensament s'ha d'establir un estat laic on la religió no sigui el determinant fonamental de la societat».

Per la seva part, Bassi advertí que «després de la reacció d'Andreu Buenafuente a Antena 3 quan li vaig demanar si era ateu, canviant de cara i sense respondre directament, crec que és quasi impossible declarar-s'hi en públic. Pareix com si fos perillós i si d'immediat s'encenguessin les alarmes». En aquest sentit, Bassi recordà que «fa 20 anys, quan vivia a França, Itàlia i als Estats Units, no hagués pensat mai que el 2006 estaria defensant l'ateisme, però en els darrers anys he notat que la lluita no està guanyada i que estam fent passes enrere, no sols amb el cristianisme, sinó també amb l'Islam». De fet, Bassi explicà que l'obra que representa al Teatre de Lloseta, La Revelación, «és el contraatac» i que les crítiques rebudes «m'han enfortit».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.