ELISA DOMÈNECH.Palma.
Les crítiques contra el model econòmic del Govern Matas, la lluita contra la precarietat laboral, la necessitat de concertació social i la defensa dels valors de la República foren algunes de les reivindicacions en les quals coincidiren els sindicats en la celebració d'un 1 de Maig marcat per la divisió de les dues centrals majoritàries, CCOO i UGT.
La participació augmentà respecte de l'any passat, de les 1.000 persones a les 2.000 d'enguany, segons les organitzacions convocants i devers 1.700 segons fonts no oficials de la Policia Nacional, repartides entre cinc manifestacions que sortiren de la plaça d'Espanya amb diferents recorreguts. Devers 750 per a CCOO, devers 550 d'UGT, 180 de CGT, 130 d'USO i 50 de la CNT.
Ni CCOO, ni UGT no perderen l'oportunitat de continuar els retrets mutus de les darreres setmanes, escenificant així la ruptura sindical que s'ha produït a les Illes, mentre que en l'àmbit estatal han compartit pancarta i manifest. El secretari general de Comissions, Josep Benedicto, qüestionava l'actitut d'UGT en les negociacions amb l'Executiu balear i defensava la «coherència» entre el que diu i fa el seu sindicat. I el seu homòleg, Lorenzo Bravo, es mostrava «indignat» pel «numeret de CCOO» i afirmava que la unitat d'acció sindical no és patrimoni de cap d'ells, sinó dels treballadors.
Reivindicació
Divisions a part, el que quedà patent és que els missatges que llançaven els sindicats tenien un mateix esperit de crítica, reivindicació i objectius.
«Involució democràtica», afirmava Benedicto del Govern de Matas referint-se a la concertació social. Endeutament escandalós, opacitat en la contractació a la Funció pública, manca de polítiques contra la sinistralitat i la precarietat, desenvolupisme en lloc de desenvolupament amb destrucció del territori i impassibilitat davant d'iniciatives privades com el tot inclòs o el canvi d'ús. Aquest fou el balanç presentat per Benedicto de més de dos anys de legislatura.
El mateix que Bravo, que afirmava de Matas que es troba més a prop dels especuladors que dels ciutadans i que és necessari un pacte «urgent» per canviar el model econòmic balear, com també per defensar un turisme d'hotels i no residencial.
Per contra, Bravo i Benedicto realitzaren una valoració positiva del Govern de Zapatero pels avanços en igualtat, pensions, persones dependents i diàleg social, entre d'altres. Tot i així, recorden que queda molt per fer i un objectiu principal, la lluita contra la precarietat. Bravo comparava les polítiques de Madrid amb les de la República.
En aquest sentit, Benedicto afirmava que la República és un referent i que un dia «no llunyà» arribarà la tercera. Recordà la Constitució republicana, que deia «Espanya és una República democràtica de treballadors de tota mena en règim de llibertat i de justícia».