-Després de les eleccions de l'any 2003 apareixen dues faccions en el PSM que, de manera successiva, es llancen envits. S'ha entrat en una dinàmica molt semblant a la d'Els Verds. Què hi ha d'això darrere la vostra candidatura?
-És evident que hi ha dues sensibilitats, com a mínim, dins el PSM, que jo pens que no es troben tan distants per no poder-se integrar ni arribar a acords. La integració depèn bastant de les voluntat de les persones. Aquestes sensibilitats estan pràcticament empatades al 50%. No ens podem permetre que la mitat del partit quedi fora de joc. Aquest és el meu objectiu: que tothom se senti còmode, animat... Això es pot aconseguir si hi ha integració.
-Qui hi ha darrere o al costat de Gabriel Barceló?
-Gent molt diversa. La decisió és meva. Amb qui vull comptar? Per descomptat, amb Mateu Crespí, perquè és el candidat i ha de ser el president del partit; amb Nanda Ramon, perquè va tenir pràcticament el 50% del vot; amb Jaume Sansó i amb Gabriel Vicens, perquè han fet una gran feina. Si, finalment, Jaume Sansó pren la decisió de presentar-se a secretari general, serà més difícil d'encaixar. Pens que Pere Sampol, que ara es troba en un dels seus millors moments, hi ha de ser.
-O Sampol no és de retirada?
-Pot no ser càrrec públic i continuar aportant al projecte.
-I Sebastia Serra? I Mateu Morro?
-He parlat amb Mateu i a Sebastià encara no he aconseguit trobar-lo. Són dues persones que ara no tenen una militància activa, però que han de tenir les portes obertes quan decideixin tornar a la militància activa.
-Fa un cert temps, em digueren que la diferència entre un renovador i un oficialista era que el primer era optimista i el segon, pessimista. Hi estau d'acord?
-Jo em sent optimista. És que aquestes etiquetes... S'ha dit que uns són més d'esquerres i els altres, més nacionalistes... Em situen dins l'oficialisme i jo em sent bàsicament nacionalista. Milit en el PSM perquè és un partit nacionalista. La proposta que faig d'articular un bloc és renovadora davant l'actitud conservadora de fer PSM-PSM.
-En tot cas, el vostre plantejament parteix del pessimisme, d'unes expectatives electorals molt a la baixa.
-La meva anàlisi no és pessimista, sinó realista. Les ponències que s'han presentat, redactades bàsicament per Jaume Sansó i Damià Perelló, reconeixen la dificultat del moment, tant en l'àmbit intern com en l'extern. No ens hi hem de resignar. No donem per fet que el PP traurà majoria absoluta.
-Heu dit que sou bàsicament nacionalista, però la vostra oferta de bloc mira cap a l'esquerra.
-Efectivament, som nacionalista i d'esquerres. El bloc ha de tenir aquests dos vessants. Ha de reconèixer el dret a l'autodeterminació, defensar la llengua catalana, polítiques progressistes i ecologistes, etc. Tot això són característiques del PSM. Ja ho té dedins.
-Però també a fora.
-Sí, no en té l'exclusiva. En aquests moments hi ha altres partits nacionalistes, d'esquerra i ecologistes. Hem de veure si, quan es produeix un 90% de coincidències, es poden establir acords.
-És la coalició, l'única diferència existent entre la vostra candidatura i la de Sansó?
-Crec que n'hi ha més. A més, el bloc tan sols es pot constituir si el PSM n'està convençut. Si la proposta guanyàs per un 50'1% en el Congrés, seria molt difícil dur-la endavant. Però, tanmateix, arribarem al bloc. Si no és l'any 2007, serà l'any 2011. L'electorat ho demana. Diverses organitzacions socials ens ho demanen.
-Per ventura a la Palma s'hi està més d'acord i a la Part Forana, més en contra.
-El bloc tendria una acceptació més fàcil en zones turístiques i a l'àrea metropolitana. Això no lleva que, en diversos municipis, no s'hi manifesti aquesta tendència.
-Quins municipis?
-A Felanitx, per exemple, hi ha converses entre els partits nacionalistes i d'esquerra. A Sineu, els Independents han unit gent de procedència molt diversa. A Manacor, se'n parla i per altres bandes també. De tota manera, és cert que en alguns pobles hi ha enfrontaments amb EU-Els Verds. Cada municipi és un món. La idea del bloc no és crear una coalició conjuntural, sinó una nova formació integrada per gent d'esquerres i nacionalista.
-Deis que l'oferta de bloc s'hauria de ratificar amb una majoria superior al 51%. Seríeu secretari general amb un percentatge de suport inferior a aquest, és a dir, amb el mandat de fer el contrari del que proposau?
-Hem de ser realistes. Si s'arriba a la integració, s'aconseguirà. Si no s'hi arriba, no ho sé.
-En tot això, què hi té a veure, la situació econòmica del PSM?
-Després de les eleccions va ser preocupant. S'ha fet molt bona feina i ara és bona. Podem afrontar la convocatòria amb una campanya que haurà de ser austera.
-Què hi ha de revenja personal, en aquesta candidatura?
-Res. Tenc suport de persones que no me'n donaren abans. En el Congrés de Manacor, vaig ser la persona més votada. Sempre m'he sentit ben valorat i estimat.