cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 21°
20°

Les regions aïllades pressionen la UE perquè permeti ajudes al camp

Al·leguen que els handicaps geogràfics impedeixen el desenvolupament

Les regions insulars, muntanyoses i perifèriques de la UE iniciaren ahir un procés de pressió a les institucions europees perquè permetin que el sector pugui rebre ajudes directes de les administracions. En l'actualitat, la Política Agrària Comuna (PAC) impedeix que aquestes regions puguin rebre subvencions directes per superar els problemes derivats de l'aïllament geogràfic al qual estan sotmeses.

El primer document que servirà per defensar els interessos de les regions aïllades es redactà ahir durant la celebració de la conferència «Les perspectives de futur de l'agricultura en zones amb handicaps naturals específics (regions de muntanya, insulars i perifèriques)», en què participen fins avui mig centenar d'experts i representants de les principals institucions i entitats agràries de Balears, Canàries, Còrsega, Sardenya, Açores, les Illes Gregues, i l'Illa de Man, entre d'altres.

Les conclusions de la conferència, redactades pel president del Consell Econòmic i Social (CES), Francesc Obrador Moratinos, recullen precisament que els accidents geogràfics vinculats a aquestes regions perjudiquen el desenvolupament econòmic dels respectius sectors agraris.

Segons explicà José María Espuny, president de la Secció d'Agricultura del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), el text es completarà amb les aportacions que facin les regions de muntanya el juny a la regió francesa de l'Alta Loira i previsiblement serà aprovat pel CESE el setembre i publicat al Diari Oficial de les Comunitats Europees. En aquest sentit, Espuny comunicà que «a partir d'aquí traslladarem el dictamen a la Comissió Europea i als diputats perquè ho tenguin en consideració, si ho creuen oportú».

Per la seva part, la consellera d'Agricultura i Pesca, Margalida Moner, va explicar que la UE «ha de permetre ajudes al nostre sector perquè tots els altres s'estan beneficiant d'ajudes per compensar la insularitat».

Finalment, en la conclusió del congrés, el president Jaume Matas indicà que perquè les regions aïllades rebin ajudes no és necessari canviar la PAC, «sinó que basta amb adequar el dret comunitari a cada illa». Matas, a més, advertí que existeixen factors de riscs per a la pagesia, com són els efectes de l'ampliació i que, per això, les regions s'han de cohesionar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.