Aeroport de Son Sant Joan de Palma, 6.15 hores del matí. Punt de partida de l'expedició mallorquina que es dirigeix cap a l'Himàlaia per assolir el cim de la muntanya més alta de la Terra, l'Everest.
Tolo Calafat, Juan Antonio Olivieri «Oli», Tolo Quetglas i el nostre company Joan Carles Palos foren acomiadats per familiars, amics, autoritats i representants de les entitats privades que donen suport a aquesta aventura.
En Marc i na Clàudia, fills de Tolo Quetglas, amb la seva dona Queta; amics i familiars d'Oli; en Miquelet, fill de Tolo Calafat i la seva dona Margalida, com també la família del nostre company, Joan Carles Palos, acomiadaren els expedicionaris amb una consigna: «Tornau tots, sans i estalvis».
Ahir començà la part més «pesada» de l'expedició, perquè més de 30 hores de vol sens dubte passen factura. La ruta s'inicià amb un vol de Palma amb destinació a Madrid, per partir després cap a Bangkok i fer escala tècnica a Roma; finalment els alpinistes tenen previst arribar a la capital de Nepal, Katmandu, a primeres hores d'avui horabaixa.
A aquesta ciutat hi quedaran tres o quatre dies, ja que necessiten realitzar un parell de tràmits burocràtics, la contractació de quasi 100 xerpes que els ajudin a transportar el material i equipatges fins al campament base, a més de comprar oxigen i fer una visita a l'orfenat de la ciutat. Després prosseguiran fins a Lukla en un vol interior per començar el trekking fins al campament base.
Els expediecionaris facturaren 12 paquets d'equipatge que superaren els 200 quilos, tot i que fa unes setmanes s'enviaren uns 170 quilos de material; a més l'any passat ja deixaren allà en dipòsit una bona quantitat de material.
Els alpinistes mallorquins recordaren la importància de la col·laboració econòmica d'institucions i empreses, ja que «tan sols els permisos que es necessiten per pujar a l'Everest costen 10.000 euros; cada xerpa cobra 3.000 euros; més els trasllats, el material i el menjar».
La il·lusió hi era present, sobretot després de l'intent de l'any passat, i recorden que el projecte té dos punts complicats: a banda de l'aclimatació, la cascada de gel del glaciar de Khumbu i les condicions climatològiques adverses que hi sol haver a partir dels 7.900 metres.
Joan Carles Palos ens mantindrà informats dels esdeveniments i per això «m'enduc un ordinador, mòdem i telèfon via satèl·lit, amb els quals podré enviar les cròniques quasi cada dia i que també servirà per mantenir el contacte amb família i amics durant aquests mesos».
El conseller executiu de Presidència del Consell, Francesc Buils, recordà que «seran els primers mallorquins que arribin al sostre del món, però el millor serà veure'ls tornar sans i estalvis». L'expedició espera fer cim entre el 15 i el 25 de maig, mentre que la tornada a Mallorca està prevista per a la primera setmana de juny.