cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Davallen els delictes, però les infraccions lleus pugen un 10 per cent a les Balears

La criminalitat es disparà el 2005 durant la temporada alta


Balears enregistrà al 2005 un total de 43.660 delictes, un 3'41 per cent menys que l'any anterior. El descens duplica el que s'ha experimentat al conjunt de l'Estat.

No obstant això, les faltes s'incrementaren amb més d'un 10 per cent. El resultat és que, juntant ambdues estadístiques, la criminalitat augmentà a les Illes un 2'28, fet que situa aquesta comunitat autònoma en una situació favorable respecte la resta de territoris, on apujà un 2'5 per cent de mitjana.

Les dades les va facilitar ahir el delegat del Govern, Ramon Socias, durant una roda informativa a la qual va estar flanquejat pel tinent coronel de la Guàrdia Civil, Luis Cuadri, i el cap superior de Policia, Elicia Amez.

D'altra banda, la delictivitat en temporada alta continua disparant-se. En concret, en el període que va de maig a octubre, el nombre de delictes és un 57 per cent superior al semestre de baixa activitat turística.

Entre les dades que va destacar el representant de l'Executiu central, cal assenyalar la caiguda del 6'02 per cent dels delictes contra el patrimoni -que lideren amb diferències totes les tables estadístiques-; l'augment dels maltractaments a l'àmbit familiar, especialment amb dones com a víctimes; l'increment d'un 5'14 per cent de la xifra de detinguts o 65'56 per cent que apujaren els delictes contra la propietat intel·lectual i industrial.

En el cas concret dels maltractaments, al 2005 es produïren 2.003 delictes relacionats amb aquesta xacra, un 11 per cent més que l'exercici del 2004.

Socias afirmà que aquest augment es deu a la major sensibilització social que existeix actualment vers aquests tipus de violència. Una conscienciació que es tradueix en més denúncies.

El balanç que va realitzar Socias destilava optimisme. «Són xifres positives, sobretot si tenim en compte que som de les autonomies on més creix la població any rere any any».

El delegat del Govern vinculà les «bones dades» al fet que s'hagin cobert el 100 per cent de les places de Guàrdia Civils i policies nacionals destinats a l'Arxipèlag. Quant a la pujada de les infraccions lleus -en especial els petits furts- Socias es va comprometre a incrementar la vigilància al carrer. També es reforçarà la presència d'agents a les zones turístiques més conflictives, com ara s'Arenal o Magaluf.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.