algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
28°

Els cabildos canaris doblen en ingressos els consells de Balears

Les institucions de l'arxipèlag atlàntic recapten 30 pics més imposts

Els cabildos canaris disposen del doble d'ingressos per càpita que els consells de les Illes Balears. Així es desprèn d'un estudi del departament d'Economia del Consell de Mallorca, on també s'aprecia que les institucions de l'arxipèlag atlàntic recapten 30 vegades més imposts per habitant que les balears.

Segons aquest informe, que compara els pressuposts d'ingressos de l'any 2004, mentre que els cabildos disposen d'uns ingressos de 718,63 euros per càpita, els consells s'han de conformar amb 357,12 euros per persona. Però si les diferències entre arxipèlags són considerables, encara ho són més entre illes. Així, la institució que disposa de major pressupost és el Cabildo de El Hierro, que ingressa 3.150,52 euros per habitant; en canvi, la que compta amb menys ingressos és el Consell de Mallorca, amb 293,31 euros per càpita, vint vegades menys.

Mallorca i Menorca tenen ingressos inferiors a les Illes Canàries i només Eivissa supera, per molt poc, Gran Canària. Un dels elements que explicaria aquestes grans diferències entre els ingressos dels cabildos i els dels consells, són els imposts.

Mentre que les institucions canàries ingressen, de mitjana, per tributs 331,37 euros euros per càpita, les de Balears en recapten 9,52, aproximadament 30 vegades menys. L'explicació és que la pressió fiscal dels cabildos és molt superior a la dels consells. Apliquen molts més imposts i, probablement, es beneficien d'un règim fiscal especial.

Per illes, El Hierro és la que més recapta, 1.294,86 euros per persona i any, mentre Mallorca és la que menys, amb 5,32 euros per habitant. Els tres consells estan a la coa d'ingressos tributaris i la recaptació d'Eivissa, de 32,10 euros per càpita, que és la major de Balears, és 10 vegades inferior a l'obtenguda per Fuerteventura que, amb 301,18 euros per càpita, és la pitjor de Canàries.

En canvi, la situació es corregeix quan s'analitzen els ingressos per transferències d'altres administracions, tant del Govern central com de l'autonòmic. En aquest capítol, les institucions insulars de Balears obtenen més ingressos per càpita (309,85 euros) que les de Canàries (275,65 euros) però, en cap cas, es compensa la diferència en els ingressos tributaris.

En aquest capítol continua sent l'illa d'El Hierro la que rep més transferències, 1.848,23 euros per càpita, però és també un cabildo, el de Gran Canària, el que rep menys aportacions de la resta d'administracions, 219,81 euros per habitant.

Finalment, pel que fa als ingressos patrimonials i per venda d'inversions reals, els cabildos canaris obtenen cinc vegades més recursos que els consells, 22,32 euros per persona, respecte a 4,42. L'illa que ingressa més doblers per aquest concepte és Gran Canaria, amb 35,06 euros per càpita, i la que en rep menys és El Hierro, amb 0,54 euros. Mallorca, Eivissa i Menorca es troben entre les institucions que menys ingressos patrimonials aconsegueixen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.