algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
21°

Consum recorda als constructors els papers que han de donar als clients

L'augment de denúncies rebudes per habitatge ha motivat la decisió

L'important increment de denúncies i reclamacions contra les constructores i promotores ha provocat que la Direcció general de Consum hagi editat un llista sobre tota la informació que s'ha de subministrar al comprador en cas d'adquisició d'un habitatge.

Des de Consum recorden que la compra d'una casa és a la llarga una de les inversions més importants que una persona pot fer. Per això és imprescindible que la compra s'efectuï amb un elevat nivell de garanties. «El primer grau per assegurar la correcció i conformitat de l'immoble que es pretén comprar és la informació clara i eficaç que el venedor ha de facilitar al comprador», s'afirma des de la Direcció general.

L'Estatut dels Consumidors i Usuaris de les Illes Balears i la Llei general per a la defensa dels consumidors estableixen que «s'ha de garantir una correcta informació sobre els béns i els serveis posats a disposició dels consumidors, la qual ha d'incloure una informació veraç, completa i eficaç sobre les seves característiques».

Pel que fa a l'habitatge, aquesta obligació d'informació augmenta per la peculiaritat que té l'adquisició d'una casa. Per això l'Estatut del Consumidor fixa que en els pisos de nova construcció es facilitarà al comprador una informació en la qual es detalli «en planta i escala l'habitatge i el traçat de totes les instal·lacions, en especial les dels subministraments i fluids i els materials emprats en l'edificació».

Aquest Estatut també enumera els documents que s'han de lliurar al comprador, com la cèdula d'habitabilitat; butlletins d'instal·lació autoritzats d'energia elèctrica i gas, manual d'ús i manteniment de la casa i els seus elements; garanties i instruccions dels aparells d'ús domèstic instal·lats pel constructor i que formen part de la llar. com també tots els documents que siguin d'obligatori lliurament per l'aplicació de les normatives estatal i autonòmica.

Per altra banda, el Reial Decret 515/1989 relatiu a la informació que s'ha de subministrar en la compravenda i lloguer d'un habitatge i que regula l'oferta, promoció i publicitat que es realitzi per la venda, exigeix que els promotors i venedors tenguin a disposició del públic el nom o raó social, el domicili i les dades d'inscripció en el Registre Mercantil de l'empresa o venedor, el plànol de l'emplaçament de l'habitatge i el d'aquest amb la descripció del traçat de xarxa elèctrica, d'aigua, gas i de les mesures contra incendis; la descripció dels materials de construcció i el preu i la forma de pagament de la casa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.