algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Els mallorquins paguen sis vegades menys al Consell que els eivissencs

La institució de Munar gestiona la meitat dels doblers per habitant que a les Pitiüses

Els ciutadans d'Eivissa i Formentera paguen sis vegades més tributs al seu Consell que els de Mallorca. Així es desprèn d'un estudi comparatiu del departament d'Economia del Consell de Mallorca, on s'aprecia que la institució pitiüsa gestiona més del doble d'ingressos per habitant que la mallorquina perquè, a més d'obtenir més doblers per imposts, també rep més del doble de transferències per càpita del Govern central i de l'autonòmic.

L'informe, que compara els pressuposts d'ingressos dels consells de l'any 2004, evidencia una pitjor situació relativa de la institució que presideix Maria Antònia Munar (UM) respecte de la de Menorca, gestionada per Joana Barceló (PSIB), i la d'Eivissa, controlada per Pere Palau (PP). Mentre els consells d'Eivissa i de Menorca tenen ingressos de 647'12 i 572'12 euros per càpita, respectivament, Mallorca just disposa de 293'31 euros per persona, la meitat.

Les majors diferències es detecten en els ingressos tributaris, que provenen bàsicament de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i de les taxes. Aquests ingressos són gairebé iguals a Mallorca i a Eivissa, 3'7 milions i 3'1 milions respectivament, però Mallorca té el 79'5% de la població i les Pitiüsses just el 12%.

Això suposa que cada mallorquí pagui al seu Consell 5'32 euros anuals, quatre vegades menys que els menorquins, que aporten 20'44 euros, i sis vegades menys que els eivissencs, que contribueixen al pressupost insular amb 32'10 euros per càpita. «Està clar que la pressió fiscal del Consell de Mallorca és baixíssima», advertí el conseller insular d'Economia i Hisenda, Miquel Àngel Flaquer.

En una menor proporció, la situació es repeteix en els ingressos per transferències, on les illes menors també obtenen, en relació a la població, molts més recursos que Mallorca. Així, Eivissa rep 611 euros per càpita de les altres administracions, molts més que Menorca (482) i més del doble que Mallorca (249). Per tant, les aportacions del Govern central i autonòmic són molt més importants en el cas d'Eivissa (PP), que en el de Mallorca o Menorca, governades per UM i el PSIB, respectivament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.