algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
23°

Cort dedica 59.000 euros cada any a reposar papereres i contenidors

Els nombrosos actes vandàlics suposen una despesa grossa a Emaya

Només el 2005, l'Ajuntament de Palma dedicà 59.000 euros dels pressuposts municipals a reposar paperes i contenidors a tota la ciutat. En alguns casos es tracta de la simple renovació del material, però en altres -la majoria- són conseqüència directa dels nombrosos actes vandàlics registrats en els darrers mesos.

L'Empresa Municipal d'Aigua i Clavegueram (Emaya) va haver de substituir un total de 105 contenidors, dels quals 84 havien estat cremats. D'aquests, 62 eren per a la recollida de residus sòlids urbans, 13 per a la recollida selectiva de paper i altres 30 de vidre. Cada contenidor d'aquests, amb una capacitat mitjana de 1.000 i 3.200 litres, té un cost per a l'Ajuntament que oscil·la entre els 250 i els 1.200 euros.

Quant a les papereres, el seu preu és de 66 euros per unitat. Durant el passat exercici i per diverses causes, se'n gestionaren més de 13.000. D'aquestes, dues mil aparegueren rompudes, cent vint-i-tres cremades i dues-centes cinquanta-set van desaparèixer, entre d'altres motius que n'obligaren a la reposició. Sols per aquest concepte, Emaya dedicà 24.000 euros a la instal·lació i gestió de papereres l'any passat.

Un dels principals fronts de batalla de l'equip de govern conservador de Catalina Cirer és, precisament, la conscienciació ciutadana. La destrucció continuada de contenidors i papereres representa una insuportable sagnia econòmica que, a la llarga, recau en la butxaca del ciutadà de Palma.

La tinent de batle de Medi Ambient i presidenta d'Emaya, Catalina Terrassa, declarà que «darrerament la situació és impressionant. Tenim casos en què els contenidors es cremen una, dues i tres vegades. A més, alguns incidents afecten elements patrimonials de primer ordre». La responsable municipal admet que «una paperera cremada pot ser considerada un fet aïllat, però quan es tracta d'un contenidor ja és un fet preocupant».

Terrassa apel·la al seny i a la consciència ciutadana per posar fre a la situació. «Si la gent actuàs al carrer de la mateixa manera que ho fa a casa seva, tal vegada així milloraríem l'estat general de la ciutat», comentà la presidenta de l'empresa municipal. En aquest sentit, una de les iniciatives podria venir a través de l'Agenda Local 21 amb la convocatòria de campanyes formatives.

Al mateix temps, Emaya té previst fer més reunions informatives amb les associacions de veïns per instruir-les en l'ús de contenidors i el reciclatge. Tanmateix, els àctes vandàlics contra contenidors i papereres són responsabilitat de la Policia Local.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.