Les energies renovables instal·lades a les Illes Balears estalvien cada any 5.581 tones de petroli. Així es desprèn d'un informe elaborat per la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, segons el qual la capacitat de producció d'energies netes a l'Arxipèlag era l'any 2004 de 5.581 tones equivalents de petroli (tep). Aquesta quantitat representa un 3'2% del consum d'electricitat que actualment té la comunitat.
L'estudi del Govern també detecta un important augment de la capacitat de producció d'energies renovables, d'un 22'9% en un any. Així, es passà dels 4.539 tep de l'any 2003, als 5.581 de 2004. Amb tot, encara s'està lluny de les fites marcades. L'objectiu de l'Executiu és que el 2015 s'hagi triplicat la capacitat de producció actual. Si això s'aconseguís, la participació de les fonts renovables en el consum elèctric final passaria del 3'2% actual al 7'8%.
Segons el Govern, l'augment experimentat per la capacitat de producció de les instal·lacions d'energies renovables, tant pel que fa a energia eòlica com a energia solar tèrmica i fotovoltaica, és atribuïble en gran part a la posada en servei del parc eòlic des Milà, a Menorca, i a l'aplicació del Pla d'impuls de les energies renovables, una iniciativa que preveu subvencions per potenciar aquest tipus d'instal·lacions.
El major increment energètic en l'any analitzat és l'experimentat per la capacitat de producció amb energia eòlica, que ha passat en el període 2003-2004 dels 102 tep als 708, és a dir, un augment proper al 600%. No obstant això, l'increment és directament atribuïble a la posada en funcionament d'una única instal·lació: el parc eòlic des Milà, a Menorca.
Tot i amb això, tant la capacitat de producció generada com els resultats del Pla d'impuls de les energies renovables indiquen que a Balears és l'energia solar fotovoltaica la que està experimentant el major increment entre els usuaris. L'energia solar fotovoltaica passà de tenir una capacitat de generació el 2003 de 245 tep, a tenir-ne 319 el 2004, quantitat que suposa un augment del 30'2%.
Finalment, en aquest període, la capacitat de generació amb energia solar tèrmica s'ha incrementat un 8'6%, ja que ha passat dels 4.192 tep als 4.554. Aquest tipus de sistema es comença a implantar amb força per a l'autoconsum i s'incorpora progressivament al sector hoteler. De fet, segons el Govern, prop d'un 50 per cent dels hotels de Balears disposa de plaques solars per generar aigua calenta sanitària.
Balears és, amb 70.012 metres quadrats de superfície de plaques solars, la comunitat autònoma de l'Estat amb una major proporció de plaques per habitants (82 metres quadrats per cada mil habitants), molt per sobre de la mitjana estatal (16 metres quadrats per cada mil habitants).
Amb tot, la generació d'energies renovables a les Illes Balears està encara molt lluny de la que tenen altres zones d'Europa amb situacions més adverses. Alemanya, per exemple, amb menys hores de sol al dia, té molta més potència d'energia solar instal·lada. Cal tenir en compte que aquest tipus d'energia no contribueix a l'emissió de gasos contaminants i, per tant, afavoreix el compliment del protocol de Kyoto.