Sud-àfrica aposta a Palma pel diàleg en la guerra de la vinyeta i al Sàhara

L'ambaixador fa costat a l'autodeterminació i el respecte a l'Islam

TW
0

L'ambaixador de la República de Sud-àfrica a l'Estat espanyol, Gert J. Grobler, va defensar ahir a Palma el diàleg com a solució en «la guerra de les vinyetes» i en el conflicte del Sàhara. Grobler va venir a Palma convidat per l'Associació d'Amics del Poble Saharià i per la delegació a Balears de la República Àrab Sahariana Democràtica (RASD) per participar en unes jornades sobre aquest territori magrebí que començaren ahir i continuen avui vespre al centre cultural de Sa Nostra.

La raó que uneix Sud-àfrica amb el Sàhara és que l'Àfrica del Sud ha reconegut la RASD com un estat sobirà, deslligat del Marroc.

Grobler recordà ahir a Diari de Balears que «feia 10 anys que havien demanat a l'ONU i al Marroc una solució per al Sàhara, que pensam que havia de passar pel diàleg i l'acceptació del Pla Baker, però Rabat no ha acceptat aquest pla». Per aquest motiu, «davant el cul-de-sac en què es trobava aquesta situació decidírem fa dos anys normalitzar les relacions amb la RASD i demanar que sigui respectada la carta de l'ONU que defensa explícitament el dret a l'autodeterminació, un dret relevant». Així i tot, la decisió de reconèixer la RASD es va prendre «sense por als Estats Units (protector del Marroc) perquè tenim bones relacions amb Washington, igual que amb França i Algèria, als quals també demanam una solució per aquesta situació».

Tanmateix, Grobler admet que si hi hagut un factor que ha canviat la manera d'actuar de Sud-àfrica (fa 12 anys encara tenia implantat l'apartheid), «ha estat la democratització i el respecte als drets humans. Tenim una democràcia molt jove però molt forta».

Precisament, és aquesta visió de la política internacional la que ha duit l'ambaixador a demanar «un equilibri entre la llibertat d'expressió i les religions» com a solució a la guerra de les vinyetes.