algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

Matas afirma que el nou Estatut català perjudica les Balears

Diu que els ciutadans illencs tenen els mateixos drets històrics que els del Principat

83442
Matas va fer les declaracions a Madrid, en el marc de Fitur.

E.D./R.G. Palma.
El president del Govern, Jaume Matas, assegurà ahir a Madrid que la proposta d'Estatut català pactada entre Zapatero i CiU «perjudica els ciutadans de les Illes».

Mentrestant, el secretari general del PSIB-PSOE, Francesc Antich, garanteix que qualsevol territori de l'Estat podrà acollir-se a les propostes econòmiques previstes a la norma marc catalana.

El cap de l'Executiu balear no va argumentar amb detall les seves afirmacions, però advertí que «s'han negociat bilateralment els interessos de l'Arxipèlag, i s'ha fet sense tenir-nos en compte i sense respectar els instruments que l'Estat i les lleis estableixen precisament per prendre aquestes decisions».

Matas acusà Rodríguez Zapatero de «menysprear, una vegada més, els ciutadans de Balears» negociant únicament amb Catalunya mesures relatives al finançament autonòmic.

Tanmateix, segons Matas, «no sabem encara les conseqüències que tindrà l'Estatut per a la unitat de l'Estat, però de moment s'ha trencat la soidaritat entre les CA». En aquest sentit, considera que «no pot haver-hi sistemes de finançament diferenciats entre les comunitats, ja que aquestes no ho permetran».

«Catalunya no té cap dret històric que no tinguin els ciutadans de Balears», assegurà el president.

I és que l'exministre de Medi Ambient rebutja qualsevol tipus de «privilegi» d'unes autonomies sobre altres.

Tanmateix, el president del Govern recordà que el pacte de finançament autonòmic acordat entre Moncloa i CiU ha de ser ratificat ara pel Consell de Política Fiscal i Financera, òrgan on estan representades totes les comunitats.

«Cada un pot defensar el que vulgui, naturalment, però és una decisió que correspon a tots, entre tots, i no podem acceptar que es consideri únicament la voluntat i l'interès d'una de les parts», assenyalà Matas abans de comentar que el procés de reforma de l'Estatut català «es va tramitar malament des del primer moment».

El cap de l'Executiu illenc postil·là les seves declaracions afirmant que les «maneres» del Govern central i, en concret, del seu president Zapatero, han estat «irrespectuoses amb la resta d'autonomies».

Per la seva banda, Antich assegura que qualsevol comunitat autònoma que així ho decideixi podrà adoptar les mesures financeres i tributàries previstes en la proposta d'Estatut català, com ara la cessió del 50 per cent de la recaptació de l'IVA i de l'IRPF. El líder dels socialistes illencs aprofità per demanar a Matas que es desmarqui de Mariano Rajoy ja que, en la seva opinió, el president del PP «va contra els interessos de les Illes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.