algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
18°

El CRE certifica la tendència al creixement moderat de l'economia

UIB i Sa Nostra pronostiquen un increment del 2'2% en 2005

El Centre de Recerca Econòmica (CRE) de la UIB i Sa Nostra certifica la tendència a un creixement moderat de l'economia illenca i anuncia que 2005 s'haurà tancat amb un increment del PIB del 2'2%.

Per sector, el CRE diagnostica que «la indústria continua ancorada en taxes de creixement modestes»; que «la construcció manté el dinamisme acompanyat del setè augment consecutiu»; i que el sector serveis demostra una certa «reactivació derivada de la positiva evolució de la temporada turística».

El consum, sempre segons la mateixa anàlisi, mostra un «perfil pla», ja que la desaccelaració de la despesa domèstica s'ha vist neutralitzada per l'expansió de la despesa dels no residents.

El consum de ciment ha experimentat al llarg del 2005 un creixement del 18%, la qual cosa palesa la «fortalesa» de la construcció en l'actual conjuntura econòmica. Tot i això, «les dades dels darrers mesos indiquen un comportament més moderat» en el nombre de projectes visats pel Col·legi Oficial d'Arquitectes. Al mateix temps, tot indica que l'obra pública, licitació oficial, experimenta «una correcció a la baixa, derivada d'«un efecte anivellador respecte de l'any anterior».

En relació al turisme, el CRE assenyala que «el domèstic continua essent el més dinàmic amb diferència, que contrasta amb l'erràtica evolució del britànic, amb un -4,4% anual, i una «certa reculada» del germànic.

En l'estudi de la situació laboral, el Centre dirigit per Antoni Riera observa un manteniment del creixement de la població activa, lleugerament desaccelerat i un alentiment de la població ocupada derivat de la pèrdua de dinamisme dels serveis. L'atur continua en forta reculada com a conseqüència dels canvis metodològics i de la revisió poblacional de l'Enquesta de la Població Activa (EPA).

En conjunt, no s'observa cap canvi dins les tendències que ha mostrat l'economia illenca al llarg dels darrers períodes i que se solen caracteritzar com de «creixement moderat» basat en l'embranzida de la construcció i un dinamisme menor en el comportament del sector turístic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.