cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

Sanitat valora de manera positiva el primer dia feiner «sense tabac»

Fumadors per la Tolerància diu que ha rebut les primeres queixes

Després de setmanes desgranant el contingut de la Llei antitabac i les seves conseqüències, dia 1 entrà en vigor. Això no obstant, la prova de foc era ahir, quan els ciutadans s'incorporaren massivament al seu lloc de treball... «sense fum». La imatge del dia la protagonitzen treballadors a la porta de les seves empreses «prenent-se un cigarret». Des de Sanitat valoraren molt positivament el compliment de la norma en el seu primer dia feiner d'etapa. Des del PP tanmateix creuen que la Llei és més repressiva del necessari. Mentrestant, Fumadors per la Tolerància asseguren que ja han començat a rebre les primeres queixes de treballadors que han estat represos per sortir a fumar.

El secretari general de Sanitat, José Martínez Olmos, explicà que la impressió el primer dia feiner després de l'entrada en vigor de la llei és «molt positiva» perquè després de fer-se una volta pel carrer, es pot observar que els bars (de menys de cent metres) ja tenen senyalitzat si permeten o no fumar, i en l'àmbit laboral «no hi està havent dificultats perquè la gent està complint la norma, com era d'esperar». A més, va ressaltar l'acollida de la prohibició de la publicitat i prohibició del tabac, per protegir els més joves.

Martínez Olmos creu que no farà falta un marge de tolerància perquè té la impressió i la confiança que els ciutadans compliran la llei. En el cas que no sigui així, anuncià que se seguiran tots els procediments per assegurar que les infraccions es comproven i les sancions que es posen es basen en la realitat. «El nostre consell és que tothom, en la mesura possible, aprofiti aquesta oportunitat per intentar deixar de fumar», digué.

El Ministeri de Sanitat està oferint informació a través d'un telèfon (901 445 445) que ha posat a disposició dels ciutadans perquè «és evident que és un canvi important, des del punt de vista normatiu i de costums».

Fins a les 12.30 hores d'ahir s'havien registrat un total de 4.417 telefonades. Els dubtes més freqüents giren entorn de la forma de computar els metres quadrats dels establiments, els terminis d'adequació i la possibilitat de l'entrada de menors de 16 anys als locals menors de 100 metres quadrats on es permeti fumar.

Des del PP, el secretari executiu d'Economia i Ocupació, Miguel Arias Cañete, denuncià que la Llei antitabac «té més contingut repressiu del necessari». Arias Cañete creu que es pot garantir la salut, fer campanyes d'informació i incentivar els espanyols als quals abandonin la pràctica de fumar, però s'ha de deixar «més llibertat».

Arias Cañete va estimar que molts establiments comercials tindran problemes per adaptar-se a la nova normativa, perquè compten amb poc temps.

A més, subratllà que hauran de fer grans inversions «en un moment que no estan en una situació econòmica pròspera, perquè estan fortament endeutats».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.