algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

L'IB-Salut aconsella als malalts que parlin castellà al personal no illenc

Atenció Primària respon així a un usuari que no fou entès en català

LL.L./J.T. Palma.
L'Atenció Primària de l'IB-Salut recomana als catalanoparlants que es «facin entendre» al personal sanirari de fora.

Els fets es remunten al 26 de juliol del 2005, quan un ciutadà de Palma, Francesc Ramis, va presentar una reclamació en el centre de salut de Son Pisà per queixar-se que el personal mèdic que l'havia atès no el va entendre quan s'expressava en català i per recordar que és llengua oficial de Balears.

En la resposta a la reclamació, firmada pel director gerent d'Atenció Primària, Alberto Anguera Puigserver, i per la representant de la subdirecció mèdica de l'Atenció Primària, Natividad García Regalado, el servei de l'IB-Salut reconeix que «és ben cert que a les Balears hi ha dues llengües: castellà i català». És més, en aquest sentit, els responsables de l'Atenció Primària de l'IB-Salut asseguren que «tant el Govern balear com aquesta gerència en particular es caracteritzen per promoure l'ús del català».

Tot i això, la carta especifica que «de vegades, el personal substitut que treballa a les Illes no se'n surt amb fluïdesa en català, ja que provenen de territoris no catalanoparlants». Dit això, els alts responsables de l'Atenció Primària afegeixen en la missiva que «fins que no s'instrueixen en aquesta llengua hi pot haver problemes de comunicació, per la qual cosa li aconsellam que en una altra ocasió es faci entendre, ja que és el seu estat de salut allò que s'ha d'objectivar i el més interessat és vostè».

Curiosament, en cap moment les autoritats no es disculpen pel fet que aquest ciutadà no pogués ser entès en una de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma. Atenció Primària tampoc no especifica a l'usuari cap iniciativa per evitar que torni a succeir, com seria incrementar l'oferta de cursos de català al personal sanitari o garantir que els centres de salut tendran intèrprets. Aquesta nova situació de discriminació lingüística va ser donada a conèixer per l'STEI, sindicat davant el qual Ramis ha posat en coneixement els fets. Des de la central de treballadors, el responsable d'Administracions Públiques va afirmar que la resposta donada per Atenció Primària «és indignant».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.