cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

El PSM du al Parlament una moció per corregir la política lingüística

Acusa el PP, durant el Dia Europeu de les Llengües, d'erosionar el català

El PSM-ENE va commemorar ahir el Dia Europeu de les Llengües presentant una moció al Parlament que insta el Govern a corregir la seva política lingüística i a elaborar, en el termini de tres mesos, un pla de xoc en favor del català. Així ho va anunciar ahir la diputada nacionalista Joana Lluïsa Mascaró, acompanyada del portaveu del PSM-ENE al Parlament, Pere Sampol.

Durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, Mascaró va denunciar la «contrapolítica lingüística del Govern de Jaume Matas» i es va mostrar convençuda que les accions de l'Executiu estan encaminades «a erosionar el reconeixement, el prestigi i la presència pública de la llengua catalana a Balears».

Com a exemples d'aquesta política lingüística, Mascaró va citar l'ús de la llengua com a arma partidista de ruptura social, el tancament de Som Ràdio, la supressió de la Junta Avaluadora del Català (JAC), l'abandonament de l'Institut Ramon Llull, i la retirada de subvencions a l'Acampallengua i a la premsa forana. Mascaró també va recordar que el pla d'elecció de llengua als centres educatius «és antipedagògic» i va citar la normalització de l'ús del castellà a IB3, la introducció d'una pregunta sobre la conveniència de l'oficialitat del català en el qüestionari sobre el nou estatut d'autonomia i la no convocatòria del Consell Social de la Llengua, o el decret d'homologació dels coneixements de català d'ESO i Batxillerat amb els certificats B i C com a altres exemples de l'«erosió» que ha patit la llengua catalana.

Davant aquesta política, Mascaró va explicar que la moció del PSM insta el Govern «a derogar la normativa que ha suposat un retrocés en el coneixement de la llengua catalana».

Igualment, la moció insta el Govern a complir la legislació vigent, que l'obliga a fomentar l'ús del català, molt especialment a IB3; a elaborar el pla de xoc abans esmentat; a incrementar els pressuposts de política lingüística, i a convocar el Consell Social de la Llengua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.