algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
24°

El Govern crea l'Institut d'Energia, que vetlarà pels drets dels clients

S'aprova el Pla energètic i Gesa garanteix les inversions a Balears


El Consell de Govern aprovà ahir el Pla director energètic, que preveu unes inversions de 2.023 milions d'euros fins al 2006 i propiciarà l'arribada del gasoducte i el cable elèctric a les Illes.

A través d'aquest pla, l'Executiu també crearà l'Institut Balear de l'Energia. Aquest organisme coordinarà el pla i assessorarà els consumidors illencs sobre els conflictes que puguin tenir amb les companyies subministradores.

Així ho va anunciar el conseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Juan Cardona, qui aprofità per informar que el director general de Gesa, Jaume Reguard, li ha remès una carta en la qual garanteix el manteniment de les inversions previstes a Balears. Així, doncs, sigui quin sigui el resultat de l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) de Gas Natural sobre Endesa, sembla que la companyia dedicarà un milió d'euros a millorar les infraestructures de distribució d'energia a l'Arxipèlag.

De tota manera, Cardona advertí que els únics que poden assegurar aquestes inversions són els propietaris. Les línies mestres del pla energètic es basen en l'arribada del gas natural a través d'un gasoducte -que connectarà les Illes i la Península- i de dos cables de 200 megavats de potència cadascun.

Amb la revisió dels plantejaments inicials, el pla preveu que la connexió entre les xarxes elèctriques sortirà de Sagunt (València) en lloc de Vandellòs (Tarragona) com estava previst.

Pel que fa al gasoducte, es creen dos grans eixos de conducció terrestres a Mallorca i es perllonga aquesta infraestructura a Menorca. La finalització de totes aquestes obres està prevista per al 2011, en lloc de 2015 com es va dir en un principi.

La resta del calendari es manté. Així, el gasoducte arribarà a Mallorca i a Eivissa el 2007 i 4 anys més tard a Menorca. La connexió elèctrica Mallorca-Eivissa-Formentera serà una realitat el 2007.

El pla serà finançat pel sistema energètic estatal i conté un pla d'eficiència energètica que preveu la reducció en el consum d'un 1 per cent anual fins a 2015. També inclou un pla de promoció de les energies renovables, dotat amb 8 milions d'euros que es poden gastar en 3 anys. El repte és triplicar la producció de les energies «netes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.