muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

Mallorca honra els seus fills i premia la creació, la investigació i la lluita social

A l'emotiu acte, el Consell reconeix des d'Emili Darder, Carme Riera i Ma. del Mar Bonet a sor Francinaina

Un dels actes més emotius de la Diada Nacional de Mallorca, i sense dubte el més agraït amb els seus ciutadans, fou el lliurament de les distincions als fills predilectes de Mallorca del 2005, a l'únic fill adoptiu d'enguany, i als guanyadors de les medalles d'or d'honor i gratitud de l'illa de Mallorca d'aquesta edició.

L'acte mostrà a la perfecció les diverses cares creatives de la societat mallorquina a través d'uns personatges que, segons recordà el director insular de Relacions Institucionals, Josep Lliteres, han provat la seva «estimació de Mallorca» i són uns «referents» per a les pròximes generacions.

En primer lloc, la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, lliurà a Josep Cano Darder la distinció que fa fill predilecte de Mallorca el seu padrí, el batle republicà de Palma, Emili Darder i Cànaves, mort pels feixistes el 1937.

Si amb aquest reconeixement es distingia un personatge laic de la nostra història, l'altra distinció, a la beata sor Francinaina Cirer, premià la tasca social d'un dels personatges religiosos més destacats de Mallorca.

Pel que fa al fill adoptiu, aquesta vegada el reconeixemnt distingí la tasca d'Àlvaro Campaner, fiscal de l'Audiència de Mallorca, que a finals del segle XIX investigà la història.

Acabat l'acte de reconeixement dels fills predilectes i de l'adoptiu, Munar lliurà les medalles. La primera la rebé Joan Ramon Bonet en nom de la seva germana, la cantautora Maria del Mar Bonet. Aquesta distinció creà en el seu moment certa polèmica, ja que era promoguda per l'oposició del Consell de Mallorca i les implicacions polítiques de l'artista a favor del Secar de la Real semblaven un impediment perquè fos distingida amb la medalla.

El següent en la llista a ser honrat amb la medalla de Mallorca fou un altre personatge relacionat amb l'art, el galerista Josep Pep Pinya. Aquest fou el primer guardonat a recollir la seva distinció. També vinculat al món de l'art està el compositor pobler Antoni Caimari, estudiós de Chopin, i que, també recollí en persona la medalla corresponent. Igualment, l'escriptora Carme Riera fou la següent reconeguda amb aquesta distinció, tot i que, igual que Maria del Mar Bonet, tampoc no acudí a rebre la medalla, recollida per la seva amiga i filòloga Aina Moll.

El següent distingit fou Josep Buades, fundador de Buades Electricista i promotor electricista. A continuació, la següent medalla la rebé Bartomeu Català, capellà impulsor de Projecte Home.

Finalment, els altres quatre distingits foren l'historiador Àlvaro Santamaria, finat fa un any; la Societat d'Història Natural de les Balears; el dibuixant i promotor urbanístic, Josep Costa «Picarol», i l'economista, empresari i articulista Enric Alzamora, ambdós personatges destacats de Mallorca en la primera meitat del segle passat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.