Raymond McCartney, diputat del Sinn Féin, membre des del 2004 de l'Assemblea Nacional i president de l'organisme que agrupa les associacions d'expresos republicans, participà ahir en un acte en què es repassà breument Els 100 anys d'història d'Irlanda: El paper del Sinn Féin, en la 37a edició de la Universitat Catalana d'Estiu. La visita coincideix amb el recent procés de pau, en el qual McCartney ha estat una figura clau.
-En quin moment es troba ara, després del desarmament de l'IRA, el procés de pau a Irlanda?
-El futur passa per la reunificació, i el poble d'Irlanda haurà de decidir què vol. La responsabilitat dels republicans és convèncer els unionistes de quin és el millor futur.
-Veis enfora el dia de la independència irlandesa?
-Encara és prest per a una previsió de temps i només un beneit faria previsions. S'ha de tenir paciència perquè el procés és irreversible.
-Però els unionistes encara no han entregat les armes...
-El Partit Unionista veu conspiracions i desconfiança en l'IRA i el Sinn Féin. Vàrem pensar que la decisió de l'IRA provocaria una reacció dels unionistes, però hauran de ser convençuts de quin és el procés de pau, però mai no hi han volgut cooperar. No aguantaran la postura molt de temps i s'haurà d'arribar a un acord abans o després.
-Quina és la situació dels presos republicans en comparació amb els presos d'ETA?
-Jo mateix vaig estar empresonat en dues ocasions, sumant condemnes de dues cadenes perpètues. Però hi ha un fet comú en això. Els presos parlen i dialoguen. La raó de l'allunyament és el càstig a les famílies i als presos perquè no puguin parlar amb qui pugui pensar com ells. Els presos republicans ja són tots a Irlanda. Mantenir aquesta situació a l'Estat espanyol no fa més que mostrar la predisposició en el procés de diàleg.
-Com canvia aquesta estada a la presó la vostra percepció del procés?
-S'ha d'entendre la dinàmica del procés independentista. La lluita activa no acaba mai i ara és el moment adequat per a un programa de pau democràtic.