A.B / J.S. Son Servera.
Els guàrdies del periodista Pedro J. Ramírez intentaren impedir ahir que Joan Puig, diputat d'ERC al Congrés, com també representants d'altres partits polítics, del Lobby per la Independència i del grup ecologista Gadma, transitassin pel domini públic marítim terrestre. Els fets succeïren ahir migdia a la zona del litoral de la Costa dels Pins, davant la residència estival del periodista Pedro J. Ramírez.
Representants del PSM, EU, Els Verds, ERC, el Lobby per la independència i del Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient -Gadma- es concentraren a l'avinguda del Pinar, a les 11.30 hores. L'objectiu era «analitzar la situació després de la suspensió temporal de l'ús públic de la piscina per part de la ministra Narbona, i comprovar si es respecta el dret de pas». Però l'acte va acabà amb una sèrie d'incidents que desembocaren en informes mèdics per lesions i denúncies a la Guàrdia Civil per agressió i amenaces.
Després d'una roda de premsa en què cada portaveu explicà els seus arguments sobre el caràcter públic de la costa, un grup avançà cap als murs construïts damunt la mar, amb la intenció de fer valer el dret de pas. Però els guàrdies de seguretat els barraren l'accés i explicaren que «això és una propietat privada».
En el grup que intentà accedir al recinte s'hi trobava Joan Puig, que exhibí la seva acreditació de diputat del Congrés. Puig la duia a la boca, perquè havia accedit al recinte nedant. Amb la credencial defensà el seu dret de pas, però els vigilants no en feren cas ni volgueren identificar-se.
Passaven els minuts i l'ambient s'encalentia. Fou llavors quan Pep Martí, un veí que s'havia sumat a la reivindicació «en nom de Mallorca», mirà de pujar per les escales situades darrere d'on es trobava el grup, segons explicà ell mateix. Un dels guàrdies el va empènyer i es va haver d'agafar a la barana per no caure damunt les roques. Mentrestant, Pere Pol, regidor dels Independents de Binissalem, també intentava pujar. Segons explicà, els vigilants l'agafaren pel braç i li provocaren una contusió.
El portaveu del Lobby per la Independència, Jaume Sastre, accedí a la zona per mar, nedant, i després s'enfilà per les roques. Una vegada a dalt s'aproximà a la barana i aixecà els braços en senyal de victòria perquè havia exercit el seu dret de pas. En aquests moments un dels guardes, de paisà, l'agafà pel coll i es produí un forcejament.
Un altre que tingué problemes en l'accés fou el president de Gadma, Bernat Fiol, que acabà amb ferides a les cames provocades, segons explicà, per la fricció amb les pedres després de ser empès.
Per la seva banda, el president d'ERC a les Illes Balears, Joan Lladó, que també es trobava en el grup que accedí a l'indret, nedà a la piscina. A la zona també hi havia regidors de la comarca en representació d'EU-EV, com Conxi Penya, de Son Servera; Maria Orts, de Capdepera, i Andreu Pascual, de Manacor.
Al lloc dels fets, hi continuava un debat tens entre escortes i concentrats. Els qui defensaven el caracter públic demanaren la intervenció de la Guàrdia Civil «per exercir el dret de pas». Més enfora, la resta de convocants seguien els esdeveniments. Hi eren, en representació del PSM, la diputada Maria Antònia Vadell; la vicesecretària del partit, Nanda Ramon; i els regidors de Manacor Margalida Capó i de Son Servera Antoni Oliver i Joan Torres. També s'hi afegiren alguns veïns de la plataforma de Manacor Roques sense Ciment i altres a títol personal.
Els qui havien convocat la concentració no s'explicaven el desenvolupament dels fets. Davant de la situació, decidiren presentar una denúncia en nom dels partits polítics que representen contra l'empresa de seguretat Mevisa i contra Pedro J. Ramírez. Aquest diari es posà en contacte amb l'empresa perquè oferís la seva versió dels fets, sense èxit.