algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Matas es desmarca de l'Estatut valencià «perquè partim de situacions diferents»

El president balear vol ampliar el consens sobre la reforma a la resta de partits

Jaume Matas ha deixat clar que el model d'Estatut que està impulsant el País Valencià no serà un referent per a la CAIB. El president illenc aprofità la cimera que mantingueren els governs d'ambdues autonomies per advertir que la reforma balear «serà distinta, perquè parteix de situacions diferents». En aquest sentit, assenyalà que «el nostre objectiu ha de ser superar les desigualtats existents entre les comunitats», en referència al nivell competencial de què disposa Balears en comparació als territoris que es regeixen per l'article 151 de la Constitució.

Matas aprofità per felicitar el president valencià, Francesc Camps, per haver assolit un acord amb el Partit Socialista d'aquella comunitat (PSPV), però a continuació advertí que «aquí la situació és diferent, ja que tenim més partits» amb representació parlamentària. En aquest sentit, recordà que el seu objectiu és arribar a un consens amb la resta de formacions.

Parlant d'acords, el cap de l'Executiu illenc es mostrà disposat a pactar el model audiovisual que s'ha de concretar al futur Estatut, tal com ha fet Camps al País Valencià. Així, matisà que aquest model no es limita únicament a la radiotelevisió autonòmica.

Per la seva banda, Camps explicà que tots els estatuts han de respectar els límits de la Constitució i que haurien d'estar marcats pel «doble consens» dels dos «grans» partits (PSOE i PP), és a dir, acord a les respectives comunitats i a les Corts.

Respecte al servei tributari que inclourà el País Valencià a l'Estatut, Camps aclarí que no es tracta d'una agència, ja que «agències tributàries només n'hi ha d'haver una: la de l'Estat». Pel que fa als partits de les Illes, el president del PP de Mallorca, Pere Rotger, advocà per importar el consens valencià a l'Arxipèlag.

La portaveu parlamentària del PSIB, Francina Armengol, demanà a Matas que «abandoni el model Zaplana», «que només cerca la confrontació», i s'aferri a la «via Camps», basada en el «diàleg».

El diputat del PSM Eduard Riudavets qualificà l'acord entre PP Valencià i PSPV de «pacte cosmètic», ja que «no avança en l'autogovern». Els nacionalistes lamenten que la reforma de l'Estatut valencià «no modifiqui la barrera del 5 per cent, que estableix el límit per obtenir representació a les institucions; que continuï avalant evalencianisme lingüístic i que no defineixi un sistema de finançament autonòmic.

Miquel Rosselló, d'Esquerra Unida-Els Verds, considerà positiva la inclusió de l'esmentat servei tributari i la capacitat que atorgarà l'estatut al president del Govern valencià de dissoldre el Parlament en circumstàncies especials. Finalment, el portaveu d'UM a la Cambra, Miquel Nadal, assenyalà la conveniència que la reforma de l'Estatut balear s'aprovi per unanimitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.