nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.44°
13°

Patòlegs de tot l'Estat debatran els avanços en el diagnòstic del càncer

Palma acull el XXII Congrés de la Societat d'Anatomia Patològica

Més de 500 patòlegs de tot l'Estat es reuneixen a Palma per debatre els avanços en el diagnòstic precoç del càncer i les noves tegnologies moleculars en el XXII Congrés de la Societat Espanyola d'Anatomia Patològica, que s'inaugura avui amb la presència de la consellera de Salut, Aina Castillo.

Durant la presentació del congrés, el president de la societat, Francisco Javier Pardo, destacà que en l'actualitat el 60% dels càncers es cura, «gràcies als nous tractaments terapèutics i sobretot gràcies als avanços que es duen a terme en el diagnòstic precoç de la malaltia». Pardo recordà la important funció que duen a teme aquests especialistes, ja que «són els notaris de l'hospital. No es realitza cap tractament a cap malalt sense el document de diagnòstic dels patòlegs».

Pel que fa als avanços tecnològics, explicà que les noves tècniques de biologia molecular descobreixen alguns dels gens que permeten detectar que una persona sana patirà un càncer concret, abans que aparegui, i així «es poden prendre mesures perquè no succeeixi», com el de cèrvix de l'úter o en determinats linfomes.

Pel president dels Patòlegs «no existeix un rànquing de càncers malignes, però cal recordar que qualsevol tumor maligne pot ser mortal si no es tracta, per això és tan importan la detecció precoç, ja que en la majoria dels casos permet la curació total». A més, «el pronòstic d'un càncer també depèn de l'extensió de la malaltia, de les característiques específiques de cada tumor i pacient, igual que de l'evolució dels tractaments que mai no són els mateixos en els malalts», assenyalà Pardo.

Per la seva part, el patòleg de l'hospital de Son Dureta, Enrique Serra, subratllà que «la situació dels laboratòris d'Anatomia Patològica ha canviat molt en els darrers anys i ara es pot dir que estam treballant amb les darreres tècniques de patologia molecular e immunohistoquímica». Serra afegí que dins aquest camp «s'està creant una xarxa de bancs de tumors en els tres hospitals de Mallorca, la qual cosa significa que estam a la mateixa categoria que qualsevol hospital de l'Estat».

Finalment, recordà que fa 30 anys a Balears no existia cap patòleg que treballàs a la Sanitat Pública i actualment treballen 19 patòlegs a Mallorca, 3 a Menorca i 2 a Eivissa i que per primer pic la sanitat pública de Balears compta amb els serveis d'un neuropatòleg.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.