algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Judici escolar per una agressió

Alumnes de l'IES Josep Sureda i Blanes participen en el programa «Educar en la justícia»


«No existeix la cadena perpètua? Ha estat subornat alguna vegada? Està a favor de la pena de mort? Coneix l'assumpte que jutjarà abans de fer-se el judici?».

Aquestes i altres preguntes foren formulades ahir per alumnes de quart d'ESO de l'IES Josep Sureda i Blanes al jutge de la Sala Quarta penal, Carlos Izquierdo, a la iniciativa «Educar en la justícia» que ahir començà a Palma en aquest centre de Son Gotleu i que es desenvoluparà en uns altres vuit centres de Balears.

Durant gairebé una hora i mitja, els alumnes escoltaren una exposició del jutge Izquierdo en la qual explicà aspectes de la Llei del Menor, la no obligatorietat de jurar per part de l'acusat, què és una toga, el paper de l'agent judicial, terminis per dictar sentències, el perquè dels judicis ràpids o què significa la paraula testimoni.

Després, els alumnes participaren en un judici simulat a un jove, acusat de pegar a un altre per diferències futbolístiques. L'estudiant Elena Buades assumí el paper d'advocada defensora; Ana Padilla fou la fiscal; Jordi Cantó, l'acusat, i Daniel Fernández i Benito Almodóvar foren testimonis. «M'ha semblat una cosa molt diferent al que ens mostren les pel·lícules, no té res a veure com es planteja aquí un judici. Estaria bé acudir a un judici de veritat», afirmà Jordi Cantó.

Per a Daniel Soler, «és molt més fàcil aprendre alguna cosa visualment que a través dels llibres. El mecanisme del judici m'ha semblat senzill», declarà. Per a molts, l'única referència que tenien sobre el desenvolupament d'un judici era vinculat exclusivament al que han vist a les pel·lícules. «És interessant, res comparat amb els films. No sabia que la pena màxima s'havia rebaixat dels 30 als 20 anys de presó. M'he assabentat en aquesta classe», afegí.

«Educar en la justícia» és un programa promogut pel Consell general del Poder Judicial, d'àmbit estatal, que es desenvolupa en col·laboració de les diferents conselleries d'Educació de les comunitats autònomes. El seu objectiu és educar a través de valors, fer arribar als més joves el sentit de la justícia i explicar-los de manera didàctica com funciona el sistema judicial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.