nubes dispersas
  • Màx: 17.62°
  • Mín: 8.69°
17°

Interior vol canviar a la Llei de Pressuposts el sistema d'oposicions

El model que proposa als sindicats fou declarat «inconstitucional»

B.P.Palma.
El conseller d'Interior José María Rodríguez negocià amb els sindicats un canvi en les condicions d'accés a la funció pública, els termes dels quals foren declarats inconstitucionals pel Tribunal Superior de Justícia que donà la raó a un recurs del sindicat Comissions Obreres. Aquest sistema de concurs oposició, que privilegia els interins, seria inclòs en la Llei d'Acompanyament dels Pressuposts de 2005 i tendria una vigència de tres anys.

L'acord s'està negociant a la Mesa General de Negociació, on crida l'atenció la presència de Comissions Obreres, organització que aconseguí que aquest sistema fos declarat inconstitucional per la Justícia. El secretari general de Comissions, Josep Benedicto, negà ahir a Diari de Balears que ell prengués part personalment en les negociacions i afegí que, a part del concurs-opisició, a la Mesa s'hi tractaven altres qüestions, com ara, un acord sindical.

Fonts consultades per Diari de Balears explicaren que l'«acord sindical» tenia a veure amb subvencions i amb el nombre de persones alliberades que podia tenir cada organització. Segons la proposta de la conselleria d'Interior, les proves selectives per a l'accés a la Funció Pública «s'avaluaran amb un total de 100 punts, dels quals 55 corresponen a la fase d'oposició i 45 a la fase de concurs». En la fase de concurs es valorarà com a mèrit l'experiència que possibilitarà l'obtenció d'una puntuació equivalent al 35% del total de les proves.

La sentència que declarà inconstitucional una convocatòria similar del Govern Balear de l'any 1999 establí que «la preferència que s'atorga als serveis prestats en les administracions públiques és desproporcionada i vulnera l'article 23.2 de la Constitució, ja que permet assolir allò que no és dins els límits tolerables, és a dir, 35 dels 45 punts de la fase de concurs».

La conselleria d'Interior explica que «aquestes mesures pretenen incidir sobre les diverses modalitats contractuals de duració determinada, tant si es tracta de contractes eventuals i per obra i servei, com si es tracta de contractes d'interinitat que corresponen a llocs de feina vacant a la Relació de llocs de treball». El pla tendria una durada triennal i es desplegaria durant els exercicis pressupostaris de 2005, 2006 i 2007.

Entre els mèrits a valorar en la fase de concurs hi ha, com s'ha escrit més amunt, hi ha l'experiència en llocs de treball de l'Administració autonòmica. Els magistrals del Tribunal Superior declararen inconstitucional que no es valorassin de manera equivalent els serveis prestats en altres administracions públiques. Quan el conseller d'Interior, José María Rodríguez, plantejà per primera vegada la possibilitat de reprendre el sistema declarat inconsticional el sindicat Comissions Obreres es negà a negociar, atesa la sentència precendent.

Així mateix, els representants d'aquest sindicat no volgueren que la proposta fes paquet en la negociació amb altres mesures, com l'«acord sindical». No obstant això, després de la darrera assemblea, els sindicalistes de Funció Pública ja no seran representats a l'executiva de Comissions Obreres i aquesta organització ha acceptat la fórmula del paquet negociador amb la conselleria d'Interior.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.