algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El GOB diu que amb el pla territorial s'arribaran a consumir 65 km de sòl

Els ecologistes denuncien que consolida el model de la «massificació»

El grup ecologista GOB considera que el pla territorial de Mallorca, impulsat pel PP i per UM, aprofundeix en el «model de la massificació i la insostenibilitat» i consolida una «involució urbanística sense precedents». Segons l'entitat, amb el nou pla la urbanització podrà créixer 15 quilòmetres quadrats, que afegits als 30 de creixement ja permès i als 10 km ja en construcció per les noves vies ràpides sumen 65 km de nou consum de sòl.

Els ecologistes recorden que en aquests moments les urbanitzacions i les carreteres ja ocupen 172 km i adverteixen que amb el ritme de creixement autoritzat, de tres hectàrees per dia fins l'any 2009, es duplicaria la mitjana de consum de sòl registrada durant el boom turístic més extensiu.

El Gob critica que el pla territorial, que preveu aprovar el Consell el proper mes, esprem el creixement urbanístic permès, i «amenaça» fins i tot paratges verges com Son Durí i sa Vinyola a Campos, ses Planes i Son Massot a Calvià o l'Ullal a Pollença. Segons els ecologistes, els municipis que més creixen són els de l'àrea metropolitana de Palma -Palma, Calvià i Llucmajor- i Campos, que augmenta l'extensió de sòl urbanitzable amb 100 hectàrees.

L'associació retreu que es permeti la construcció d'un polígon industrial a cada poble, nous camps de golf i l'edificació en sòl rústic. «També fa possible el canvi d'ús d'hotels i apartaments turístics a edificis residencials, hipotecant la qualitat de les zones turístiques madures». Els ecologistes alerten que, amb les mesures previstes, l'increment de places d'allotjament pot duplicar la capacitat actual, que a Mallorca és d'1.411.573 places. A més, les noves places d'habitatges no respondrien tant a les necessitats d'accés sinó a «l'afluència de capitals especulatius».

En contrast amb aquest model, que consideren «insostenible», proposen «rehabilitar» les ciutats i permetre el seu creixement intensiu; fomentar el transport públic; gravar amb imposts la propietat d'habitatges buits; rebaixar l'edificabilitat i fixar pautes per a les llicències d'obra amb quotes anuals a fi d'evitar la pressió especulativa; assegurar l'accés a l'habitatge amb suport al lloguer i a l'adquisició del primer pis, entre altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.